Hlavní obsah

Možný únos Babiše mladšího vyšetřuje speciální policejní tým

Sledujte mimořádný brífink Ministerstva vnitra a Jana Hamáčka k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr vnitra po týdnu veřejně odpovídal na otázky týkající se vyšetřování Čapího hnízda a pobytu Babiše juniora na Krymu.

Článek

Policie si tento týden předvolala osoby, jejichž výpovědi potřebuje k vyšetřování případu pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu a na Ukrajině.

Ten reportérům Seznamu v reportáži minulý týden sdělil, že tam pobýval v doprovodu spolupracovníka svého otce Petra Protopopova nedobrovolně. Policie na základě toho zahájila v této kauze úkony vyšetřování pro podezření z trestného činu zavlečení.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v úterý uvedl, že jde o „ofenzivní způsob vyšetřování“.

„Sešel jsem se s náměstkem pražské policie pro trestní řízení, abych zjistil, jestli má vyšetřovací tým veškeré podmínky a veškerou podporu, kterou potřebuje,“ uvedl Vondrášek.

Novináři vypovídali

Na úterní dopoledne byli předvoláni k výpovědi na policii v Praze 1 reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří jsou autory reportáže, jež na nové okolnosti pobytu Babiše juniora na Krymu upozornila. Policii poskytli veškerou součinnost.

Koho dalšího si policisté předvolali, odmítl náměstek policejního prezidenta sdělit, ze slov ministra vnitra Jana Hamáčka však lze vyčíst, že mezi předvolanými je například i spolupracovník Babiše staršího, řidič Agrofertu Petr Protopopov, který se prohlašuje za „pečovatele“ o Babiše juniora.

„Policie mě ujistila, že učinila všechny kroky, které jsou nutné k zajištění důkazů, včetně výslechu osob,“ uvedl Hamáček. „ Čtu to tak, že policie všechny dotyčné předvolala,“ dodal.

Kontakt tam nebyl

Náměstek policejního prezidenta zároveň neví o tom, že by se policii dosud podařilo kvůli vyšetřování této kauzy kontaktovat Andreje Babiše mladšího.

„Policie učinila všechny kroky, aby dostala zpětnou vazbu. Bez odezvy,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Uvedl, že policie postupuje prostřednictvím právního zástupce a mezinárodní právní pomoci.

Vondrášek uvedl, že policie nemůže Babiše mladšího jako oznamovatele ve věci zavlečení ke spolupráci nutit.

Ministr vnitra Jan Hamáček rovněž řekl, že v rámci vyšetřování možného zavlečení se pod dozorem žalobce prověřuje také postup policistů v případě prvního oznámení, které Babiš junior kvůli pobytu na Krymu policii poslal.

V lednu odeslal policii informaci o nedobrovolném pobytu v cizině e-mailem, ale kriminalisté v Praze 1 věc – bez dohledu žalobce – prověřili a odložili.

„Pokud by se dospělo ke zjištění, že policie pochybila, je možnost kázeňského postihu, nebo by konala Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Hamáček.

Šéf GIBS Radim Dragoun Seznamu řekl, že vyhodnocují zdroje veřejné i další, a to bez ohledu na podání. „V této konkrétní věci postupujeme v úzké součinnosti s Městským státním zastupitelstvím v Praze,“ uvedl Dragoun.

Znalec může být ze Švýcarska

Zatímco kauzu možného zavlečení Babiše juniora na Krym prověřuje policie v Praze 1, celou kauzu Čapí hnízdo, v níž jsou mezi obviněnými jak Babiš mladší, tak jeho otec, má na starosti tým krajského policejního ředitelství v Praze.

Do tohoto vyšetřovacího týmu byl podle ministra Hamáčka přibrán soudní znalec, aby nezávisle posoudil skutečný zdravotní stav Andreje Babiše mladšího, o němž Babiš starší opakovaně uvedl, že trpí schizofrenií.

Hamáček řekl, že posouzení zdravotní stavu je pro vyšetřování kauzy Čapí hnízdo klíčové. Úřady však musí v této věci komunikovat se Švýcarskem, kde Babiš mladší žije. Ministr nevyloučil, že posudek může vypracovat švýcarský odborník.

Uvedl také, že bude mluvit s premiérem, zda by rodina nemohla být při vyhotovení posudku nápomocna.

Reklama

Doporučované