Hlavní obsah

Ministr vnitra Hamáček: Kdo hodil do koše kytice Zemana a Babiše, spáchal přestupek

Aktivisté vyhazují na Národní třídě květiny premiéra Andreje Babiše do koše.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie zatím v případu vyhozených květin od prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše nikoho neobvinila.

Článek

Aktivisté, kteří 17. listopadu na Národní třídě v Praze vyhodili květiny od premiéra Andreje Babiše nebo prezidenta Miloše Zemana do koše, nejspíše spáchali přestupek.

V České televizi to uvedl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten zároveň odmítl kritiku za to, že policisté začali tento případ prošetřovat.

„Policie nemohla postupovat jinak, musí zjistit, co se stalo a pak se rozhodne o nějaké právní kvalifikaci,“ řekl Hamáček. „Je evidentní, že skončí v nějaké rovině přestupku,“ doplnil.

Policisté však případy ještě šetří. Nikdo obviněn nebyl. „Událost stále prošetřujeme, zatím bez konkrétního závěru,“ uvedl v neděli mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Média zaznamenala, že v koši skončily nejen květiny od Babiše, Zemana ale i od šéfa SPD Tomio Okamury a prý také od ministra Hamáčka. „Rozhodně nechceme uplatňovat nějakou náhradu škody,“ prohlásil Hamáček.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek pak řekl, že také předseda hnutí a premiér Andrej Babiš nebude škodu za vyhozenou květinu požadovat.

Květiny do koše vyhodil mimo jiné aktivista Otakar van Gemund ze sdružení Kaputin. Ten pro Seznam řekl, že jeho čin má ukázat, kde jsou hranice, které už premiér Babiš nemůže překročit.

„Já jsem byl účastníkem listopadu 1989. Já tu hodlám bránit odkaz 17. listopadu,“ dodal. Van Gemund už v minulosti stál za řadou protestů.

Reklama

Doporučované