Hlavní obsah

Dva hasiči, co pomáhali u jeskyně v Thajsku, líčí, co se dělo na místě

Ministr vnitra Jan Hamáček přijal hasiče, kteří odjeli do Thajska pomáhat se záchranou chlapců z jeskyně.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček se ve čtvrtek setkal se dvěma hasiči, kteří byli za Českou republiku vysláni do Thajska. Tam pomáhali při přípravách vyproštění fotbalového týmu.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček se ve čtvrtek setkal se dvěma českými hasiči, které vláda před třemi týdny vyslala do Thajska. V té době byla záchranná akce 12 chlapců a jejich trenéra na spadnutí. Dvojice měla na místě především prověřit, jak by mohly české úřady při záchraně pomoci, na místě hasiči pomáhali při přípravách vyproštění fotbalového týmu.

Jeden z nich, Petr Vodička, působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním byl do Thajska vyslán David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

Jako pomoc při vyprošťování chlapců uvězněných ze zatopené jeskyně nabídl český premiér Andrej Babiš také česká čerpadla firmy Sigma Group z Lutína na Olomoucku. Tato čerpadla patří podle majitele firmy k nejvýkonnějším na světě. S výkonem 400 litrů za sekundu se osvědčila při povodních, kdy rychle čerpala vodu z obrovských lagun.

Hasiči na místě ale zjistili, že velká čerpadla nelze použít kvůli jejich váze a obtížné manipulovatelnosti ve složitém terénu v okolí jeskyně. Česko proto nabízelo Thajcům menší čerpadla i pomoc potápěčů.

Oběma hasičům Hamáček předal jako ocenění jejich práce plaketu ministra vnitra.

Reklama

Související témata:

Doporučované