Hlavní obsah

Ministr Vojtěch doporučil třetí dávku vakcíny až třem milionům lidí

Foto: SZ Michal Šula

Zájemci o posilovací dávku očkování se mohou hlásit od 20. září.

Reklama

Registrace ke třetí dávce začne 20. září. Ministerstvo zdravotnictví ji doporučuje starším šedesáti let. Praktici se do očkování více zapojí až v říjnu, kdy resort vysoutěží nového distributora vakcín.

Článek

Ačkoli přeočkování vláda „důrazně doporučuje“ pouze lidem nad šedesát let, třetí vakcína bude dostupná všem, kdo o ni projeví zájem. Jedinou podmínkou je mít nejméně osm měsíců po dokončené vakcinaci.

Pravidla potvrdila Rada vlády pro zdravotní rizika a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o nich v pondělí odpoledne informoval své vládní kolegy.

„Od 10. září budou lidé dostávat upozornění ve formě SMS zprávy, že mohou využít tuto možnost buď u praktického lékaře, nebo rezervací v systému,“ uvedl po jednání vlády Vojtěch.

Kromě lidí starších šedesáti let by podle Vojtěcha mohli mít brzy zájem o přeočkování například učitelé nebo integrovaný záchranný sbor. „A musíme vnímat i to, že tu jsou pacienti se sníženou imunitou nebo po transplantacích. Bude tedy hodně záležet i na doporučení lékaře,“ doplnil ministr.

Zájemci se přihlásí na webu ceskoockuje.cz. Pokud však chtějí získat posilovací dávku u svého praktika, musejí se hlásit přímo u něj a webovou přihlášku vynechat. „Aplikace třetích dávek bude rozložená v čase a potrvá do dalšího roku. Není to nic, co by bylo finálně hotové,“ doplnil Vojtěch. Vakcíny se podle něj mohou měnit i kvůli mutacím.

Doporučení na posilovací dávku se týká až třech milionů lidí. Dvě dávky očkování má za sebou přes 2,1 milionu lidí starších šedesáti let. Statisíce osob z nejrizikovějších věkových kategorií se stále očkovat nenechaly.

Doposud stála vakcinace především na očkovacích centrech, do přeočkování mají být od počátku mnohem více zapojeni praktičtí lékaři. Ti se však detailnější informace od Ministerstva zdravotnictví dozvědí až ve druhé půlce týdne.

Lékaři budou přeočkovávat pouze dávkami od společností Moderna a Pfizer/BioNTech, takzvanými mRNA vakcínami. „Pokud vím, tak platí, že kdo dostal Modernu, dostane ji i potřetí. Všichni ostatní se budou přeočkovávat Pfizerem,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Čtyři z pěti lidí, přesněji 82 procent naočkovaných, doposud dostalo dávku od společností Pfizer a BioNTech. Ta se ovšem do ordinací praktiků zatím oficiálně nedostane.

A právě proto se doktoři plně zapojí do přeočkování až ve druhé polovině října. „Předpokládám, že se nebudou dít nestandardní akce a počká se na vysoutěžení distributora. K Pfizeru se tedy dostaneme až ve druhé půlce října poté, co skončí tendr na distribuci Pfizeru do ordinací,“ předpokládal Šonka.

Praktici už na jaře avizovali, že jsou schopni zvládnout očkovat až padesát tisíc lidí denně. Vzhledem k tomu, že vláda ve strategii upřednostnila očkovací centra, ke svému kapacitnímu limitu se nikdy ani nepřiblížili. Enormní zájem nečekají ani u přeočkování. „Proto je pro nás důležité, abychom mohli u distributora objednat co nejmenší množství dávek. Nyní je ten limit padesát dávek a lidově řečeno s pacienty paběrkujeme. Musíme jich obvolávat velké množství. Pokud si půjde objednat méně, bude to výhoda,“ doplnil Šonka.

Lidé v ČR po dvou dávkách očkování

60–64 let: 435 987

65–69 let: 508 712

70–74 let: 503 102

75–79 let: 346 438

80 a více let: 350 499

Údaje ke 29.8. 2021.

Zdroj: mzcr.cz

Spojme to s očkováním proti chřipce

Avizovaná pravidla pro přeočkování podporuje také Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem. Podle jejího aktuálního prohlášení mají být prioritně znovu očkovaní lidé nad 60 let, zdravotníci a pracovníci sociálních služeb. Posilující dávku vakcíny by podle nich měly dostat i osoby s mentálním postižením.

Očekává se, že na řadu nejdřív přijdou zájemci se slabou imunitou, tedy většinou onkologičtí, dialyzovaní pacienti či lidé po transplantacích orgánů. „Závažné průběhy covidu-19 a úmrtí u plně vakcinovaných byly zjištěny u lidí s dalším rizikovým onemocněním – například hypertenzí, diabetem, srdečním onemocněním, chronickým onemocněním ledvin a plic, demencí nebo rakovinou,“ napsali odborníci ve stanovisku.

Experti z MeSES zároveň podporují spojení přeočkování proti covidu s vakcinací proti sezónní chřipce. Považují je za bezpečné a účinné. „Společné podání těchto vakcín by bylo výhodné i z hlediska logistického, protože rizikové skupiny, pro které je prioritně chřipková vakcína doporučena a případně i hrazena, se překrývají se skupinou rizikových jedinců, kteří by ze třetí dávky proti covidu-19 profitovali,“ sdělili odborníci.

K tomu se přiklání i praktici. „Je pro nás logisticky jednodušší pozvat pacienta jednou a aplikovat mu zároveň dvě vakcíny. Vůbec nejlepší by byla společná vakcína proti covidu a chřipce, ale taková u nás zatím k dispozici není,“ uvedl místopředseda sdružení Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

Podrobnější údaje k přeočkování sdělil už v neděli na Facebooku premiér Babiš. Schytal za to kritiku politické opozice. „Miluju tyhle vzkazy přes média nebo přes Čau lidi. Doufám, že taky neřekl, že už o tom jedná s hejtmany jako Hamáček o integraci Afghánců, protože jinak mi začne zvonit telefon a budu dva dny odpovídat na to, jak to zařídíme,“ ohradil se na Twitteru jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Reklama

Doporučované