Hlavní obsah

Vojtěch: Kdyby se proočkovanost zvýšila, můžeme opatření zrušit

Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Epidemie covidu-19 se v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stala epidemií neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných.

Článek

Šíření koronaviru jde v Česku podle rizikových scénářů. Denní přírůstky nakažených jsou už týden dvojnásobné než o týden dříve. Ministerstvo zdravotnictví během úterní tiskové konference opět apelovalo zejména na očkování – z dat vyplývá jeho efekt proti covidu-19.

„Stále máme zhruba 30 procent populace, která je vnímavá, tito lidé neprodělali nemoc a zatím nejsou očkovaní. Epidemie se stává epidemií neočkovaných. Stále na základě dat vidíme, že většina nově diagnostikovaných jsou neočkovaní a většina hospitalizovaných jsou taktéž neočkovaní,“ řekl ministr Adam Vojtěch během úterní tiskové konference k vývoji situace okolo covidu.

„Kdybychom měli dostatečnou proočkovanost, můžeme opatření zrušit a vrátit se k normálnímu životu,“ dodal ministr.

S podobným sdělením přišel také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Kdybychom byli všichni očkovaní, tak bychom tu viděli třetinová čísla a nehrozilo by do budoucna žádné zahlcení nemocniční péče,“ uvedl.

Celá republika se podle něj z aktuálních podmínek dostane na incidenci 300 případů nákaz koronavirem týdně na 100 000 obyvatel. Nové denní přírůstky případů mohou být až na hodnotě 7 000. Do konce roku také může být až kolem 2 000 hospitalizovaných s covidem-19.

„Aktuální reprodukční číslo je nad 1,7. Týdenní počet nově zachycených případů překročil hranici 217 na sto tisíc obyvatel. Už minulý týden byl velkým signálem, že bude zle,“ sdělil šéf statistiků.

Ministr popřel, že by epidemie postihovala hlavně starší lidi. Průměrný věk hospitalizovaných je podle něj kolem 60 let, v těžkém stavu jsou čím dál mladší ročníky.

Podle Ladislava Duška nyní nicméně rostou všechny ukazatele – pozitivita testů je už přes 13 %, roste i počet symptomatických záchytů nemoci. „Epidemie opět významně sílí. Drtivá většina všech ukazatelů je tlačena nahoru výskytem v neočkované části populace,“ uvedl Dušek.

Okolo 78 procent pacientů ležících na JIP je podle Duška neočkovaných. Mezi neočkovanými pacienty na JIP zároveň převažují mladší kategorie – téměř 80 % z nich je mladších 70 let. U očkovaných je naopak 74 % pacientů na JIP starších 70 let.

Epidemie se stává epidemií neočkovaných. Stále na základě dat vidíme, že většina nově diagnostikovaných jsou neočkovaní a většina hospitalizovaných jsou taktéž neočkovaní.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

„Virus se nešíří výlučně v mladé populaci, roste i ve středněvěké do 50 let a začíná narůstat i mezi staršími,“ doplnil Dušek. Pravděpodobnost, že se nakazí očkovaní, je podle něj z dostupných dat asi 25 procent. Vakcína brání těžkému průběhu u lidí nad 65 let z více než 84 procent. „Vidíme, že lidé v seniorním věku, kteří se třeba i dostanou do nemocnic, nepotřebují na JIP,“ dodal k účinnosti vakcíny.

Tím, že mutuje, je virus podle pneumoložky a náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové „čím dál chytřejší“. V případě nakažlivější mutace delta, která nyní v Česku převažuje, má 40 procent nakažených nemoc s příznaky. „Pokud je kvůli těžkému průběhu covidu-19 člověk hospitalizován na jednotce intenzivní péče, má jen asi poloviční šanci, že přežije,“ řekla Vašáková, která je zároveň přednostkou plicní kliniky Thomayerovy nemocnice.

Připomněla, že jsou v ČR dostupné léky na covid, takzvané monoklonální látky, které se ale musí podat v časné fázi onemocnění. Jsou vhodné i pro mladé lidi, kteří mají například vysoký krevní tlak či jsou obézní, byly podány i dětem. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, jež mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Česko v EU zaostává

Před rokem bylo v nemocnicích v této době 5 000 pacientů s covidem-19, v současné době jejich počet přesáhl tisíc. Za pátek minulého týdne a za pondělí do statistik přibylo přes 4 200 nově pozitivně testovaných.

V současné době má v ČR vakcínu 66 procent lidí nad 12 let, pro které je v současné době určena. Z celé populace je to 56,6 procenta a mezi dospělými 68 procent. Česko je podle Vojtěcha pod průměrem EU. Dušek doplnil, že sousední Rakousko a Německo mají zhruba o deset procent víc, Portugalsko až 90 procent.

Nižší proočkovanost kolem 50 procent je v mladších generacích, u seniorů nad 65 let je kolem 83 procent. U nich ale po půl roce výrazně slábne účinnost očkování, potřebná je podle odborníků posilující třetí dávka. Stále zůstává asi 400 000 seniorů, kteří nákazu neprodělali a nejsou očkovaní.

Reklama

Doporučované