Hlavní obsah

Ministr Vojtěch musel po 6 měsících měnit ředitele, kterého si sám vybral

Foto: Seznam Zprávy

Kritika vedení nemocnice vyvrcholila po odvolání přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřeje Šimetky.

Reklama

Novým ředitelem spory zmítané Fakultní nemocnice Ostrava je chirurg a dosavadní náměstek ředitele pro vědu a výzkum Petr Vávra. Dočasným vedením nemocnice ho pověřil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jmenoval dočasně novým ředitelem Fakultní nemocnice v Ostravě dosavadního náměstka Petra Vávru.

Změna přitom přichází jenom 6 měsíců poté, co Vojtěch v Ostravě ředitele vybral.  Jako ministr v Babišově vládě bez důvěry totiž v únoru vyhodil z postu šéfa bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka a místo něj jmenoval v dubnu Evžena Machytku.

Pod jeho vedením však nemocnice dospěla do tak závažných potíží a sporů, že kvůli tomu hrozili stávkou i studenti na ostravské medicíně a Vojtěcha museli veřejně vyzvat ke zjednání nápravy nejvyšší regionální reprezentanti jeho hnutí ANO – hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.

Krátce poté, co Vojtěch Ostravu osobně navštívil, jím jmenovaný Evžen Machytka rezignoval.

Vojtěch proto uložil nově vybranému manažerovi, aby situaci uklidnil.

„Hned od začátku se budu hlavně snažit zklidnit situaci v nemocnici. Věřím, že se mi to podaří i ve spolupráci s přednosty klinik,“ byla také první slova nového ředitele. „Určitě se chci co nejdříve sejít s vedením Moravskoslezského kraje i města Ostravy, ale prioritou je jednání se zástupci Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Personální změny ale rozhodně neplánuji,“ sdělil Vávra.

Právě mezi nemocnicí a Lékařskou fakultou panují dlouhodobě napjaté vztahy.

Machytka ve Fakultní nemocnici Ostrava v únoru nahradil ve funkci ředitele někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka, kterého odvolal ministr Vojtěch. Po Machytkově příchodu funkci nečekaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl přinucen. Ve funkcích pak skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek.

Kritika vedení nemocnice vyvrcholila po odvolání přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřeje Šimetky. Proti této personální změně se ohradili zaměstnanci, odbory, studenti i politici. Machytka nakonec na funkci rezignoval a ministr rozhodl, že do čela největšího zdravotnického zařízení v regionu se dočasně postaví Vávra. Jeho jmenování se ale nelíbí největší odborové organizaci v nemocnici, která poukazuje na úzké vazby mezi Vávrou a Machytkou. Odboráři nevěří, že personální změna povede ke stabilizaci situace.

Vávra je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ve FN Ostrava pracuje od roku 1997. Profesně se zaměřuje na onkochirurgii, hepatální chirurgii a laparoskopii. Působí rovněž na katedře chirurgických oborů Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované