Hlavní obsah

Ministr Vojtěch popsal, kde bude brzdit obávanou mutaci delta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Důvod k respektu tu je.“ Ministr zdravotnictví komentuje nově se šířící mutaci koronaviru, která zneklidňuje Evropu.

Reklama

aktualizováno •

Delta je v Česku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč se navzdory tomu bude uvolňovat režim.

Článek

Těsně před začátkem prázdninové sezony se dění kolem koronaviru v Česku ocitlo v rozporu. Vláda oznámila, že vzhledem k dobré situaci uspíší některá epidemiologická rozvolnění, ale zároveň se objevily zprávy, které situaci komplikují.

V některých regionech už se komunitně šíří více nakažlivá mutace koronaviru delta a ve středu přibylo o čtvrtinu více případů než ve stejný den před týdnem.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak tuto situaci vnímá. Nahrazení respirátorů rouškami navrhovat nebude a místo testování ve firmách by se nyní měla podle něho upřít pozornost na kontrolu lidí, kteří se budou vracet z rizikových zemí do České republiky.

Uvedl v této souvislosti, že se zvažuje pro zaměstnance povinnost předložit test po návratu z ciziny i svému zaměstnavateli. A naznačuje, jakým způsobem by mohlo začít očkování ve firmách nebo v nákupních centrech.

Jak vážný je důvod k obavám, když se delta mutace začala v Česku šířit komunitně?

Delta mutace v České republice je potvrzena, důvod k respektu tu je. Ostatně právě vyšla zpráva evropské agentury, že pravděpodobně do konce srpna bude delta mutace tvořit až 90 procent případů covidu v celé Evropě. Na druhou stranu si zase nemyslím, že z toho musíme mít a priori strach. Zatím to nevypadá, že by měla nějaké zásadně horší průběhy, byť je velmi infekční. Hlavně v tuto chvíli zasahuje mladší ročníky, třeba ve Velké Británii, ale nemá to zásadní dopady do hospitalizací, a to je to nejdůležitější. V České republice nemáme informace, že by to mělo vliv na epidemickou situaci, že by tady rostly počty případů nebo počty hospitalizovaných, takže teď bych to nebral, že bychom měli mít obavu. Ale měli bychom mít respekt a měli bychom být obezřetní zejména v období následujícího léta, protože tam to považuji za velké riziko, zejména spojené s cestováním.

Jak se ta obezřetnost projeví?

My musíme dělat všechno pro to, abychom to šíření zpomalili. Nemůžeme ho zastavit, ale můžeme ho zpomalit, můžeme omezit importy ze zahraničí, kontrolovat příjezdy. A sekvenovat, samozřejmě, abychom věděli, kde se ta mutace případně šíří.

Nebylo by také lepší udržet testování ve firmách i přes léto? Odborníci se shodují, že testování je základ a odhaluje právě ty nakažené.

Testovat se bude, já si myslím, že největší riziko je v importu a že v tuto chvíli je hlavně nutné testovat lidi při příjezdu z rizikových zemí. Ve firmách bude testování pokračovat na dobrovolné bázi a chceme ještě debatovat o tom, že by člověk měl i v práci doložit, že absolvoval test, pokud se vrací právě z rizikové země. Důležité je dohlédnout na to, zda lidé na testy po návratu chodí, že vyplňují příjezdové formuláře. Máme v pondělí debatu se Svazem průmyslu a Hospodářskou komorou, jak by se dívaly na povinnost, že by člověk vracející se z dovolené zaměstnavateli musel předložit test.

Proč vlastně neumožnit firmám, aby si vytvořily vlastní očkovací místa?

My chceme, aby firmy očkovaly, některé to i udělaly, ale já si myslím, že je to spíš otázka nějakých mobilních očkovacích týmů, které vlastně budou do firem dojíždět a očkovat zaměstnance. Evidovat další očkovací místa je docela komplikované, ale pokud z těch stávajících očkovacích míst vyjede do firem mobilní tým, což chceme a plánujeme, splní to účel. Na tom teď pracujeme a je na tom shoda, některé firmy už se skrze Hospodářskou komoru přihlásily. Je to ale hlavně v gesci krajů a jsme domluveni, že firmy by mohly být takto naočkovány, pokud kraje budou mít převis nevyočkovaných látek, například že o ně nebude zájem ze strany registrovaných lidí. Na tom shoda je a chceme to uskutečnit.

Premiér Babiš dokonce mluvil o tom, že by se očkovalo v nákupních centrech. To je skutečně v plánu?

To je součást právě té možné strategie, jak jít blíže k lidem skrze mobilní očkovací týmy. Ty mohou očkovat ve firmách, ale mohou samozřejmě očkovat i v nákupních centrech. To je zcela legitimní úvaha, protože to tak fungovalo a funguje třeba i v jiných zemích. Pokud se očkuje ve sportovních halách nebo v kulturních stáncích a podobně, není žádný problém vyčlenit nějaké místo v obchodních centrech. Třeba by do standardního očkovacího místa nešli, a tady se prostě očkovat nechají. Dneska už budeme bojovat o každé procento nově naočkovaných, protože se dostáváme na hranu třeba padesáti, šedesáti procent očkovaných v populaci, potřebujeme dosáhnout aspoň sedmdesáti, ideálně 80 procent. Skutečně tedy chceme jít s očkováním blíže k lidem.

Kdy budou mít praktici v ordinacích vakcíny Pfizer?

Předpoklad je, že by to mohlo být do září. Ty vakcíny by tak mohly být distribuovány i do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost, protože od 1. července se spouští registrace i pro děti 12 plus.

Kdy dostanou školy jasné instrukce, co čekat prvního září?

Do konce školního roku. Nyní připravujeme s Ministerstvem školství materiál na vládu. V zásadě by to nemělo být nic tak překvapivého. Budeme vycházet primárně z antigenních testů, kvalitních antigenních testů. Testování by mělo proběhnout na začátku září, a pokud záchyty budou minimální, nebude už smysluplné pokračovat. Pokud by byly nějaké větší záchyty a situace byla nějak zhoršená, pak bychom případně v tom testování asi pokračovali.

Reklama

Doporučované