Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví obrátil. Slavné horské klinice, kde tenistce Kvitové zachránili pořezanou ruku, zřejmě pošle 60 milionů

Adam Vojtěch v úterý navštívil Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, kterému před týdnem zatrhl šedesátimilionovou dotaci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to jen týden, co ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch zastavil chystanou velkou dotaci pro vyhlášenou kliniku ve Vysokém nad Jizerou. Ústav chirurgie ruky, jehož pacientkou byla také třeba tenistka Petra Kvitová, měl dostat 60 milionů na rekonstrukci zastaralých prostor a rozšíření areálu. Babišův ministr jako vysvětlení uvedl, že za dotací pro výjimečné pracoviště byl politický lobbing. V úterý se ale Vojtěch spolu s premiérem v demisi Andrejem Babišem vydal na exkurzi po Libereckém kraji. Ministr zdravotnictví si odskočil právě i do Vysokého, kde lékařům oznámil, že svoje rozhodnutí, kvůli němuž čelil kritice, změnil.

Článek

„Nebylo to nic proti nemocnici ve Vysokém, ale týkalo se to procesu na Ministerstvu zdravotnictví. Prohlédl jsem si tady dnes jejich prezentaci a dohodli jsme se, že dotační titul znovu vypíšeme, měl by mít jasnější pravidla,“ řekl v úterý vpodvečer ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch. V praxi to znamená, že Ústav chirurgie ruky peníze s vysokou pravděpodobností obdrží.

„Jsem s výsledkem jednání spokojená, avšak celý projekt se nám o rok pozdrží,“ řekla ředitelka ústavu Marcela Škodová. Se stavbou chtějí začít příští rok na jaře.

Velkou podporu má dotace i mezi pacienty, se kterými redaktoři Seznamu v úterý ve Vysokém hovořili. Ti do jednoho nemocnici i její personál chválili, řadě z nich totiž tamní lékaři opravdu zachránili ruku. „Poranil jsem se na cirkulárce a přivezli mě sem v bezvědomí. Jeden prst mi přišili, další zachránili tak, že s nimi už hýbu, byť to bolí,” pochlubil se Ondřej Žatečka od Kostelce nad Orlicí. Slova chvály zněla i od dalšího pacientů.

„Tu dotaci jim moc přeji, doufám, že se dohodnou. Oni tady opravdu dělají zázraky. Často tady hovořím s pacienty, kterým jinde řekli, že o ruku nebo prsty přijdou, a tady v nemocnici jim je zachránili,” prozradila mladší žena, která obsluhuje v kiosku hned vedle nemocnice.

Ještě před týdnem byl přitom pohled ministra zdravotnictví naprosto odlišný. Seznam.cz minulý týden uvedl, že ministr této špičkové, avšak prostředím zastaralé nemocnici zastavil vyplacení už připravené dotace ve výši 60 milionů korun. Nyní je vše jinak.

Ostatně už v pondělí se situace začala obracet. „Dopadli jsme výborně, pan ministr slíbil, že co nejdříve najde cestu, jak nám dotaci přidělit,“ řekla v pondělí večer Seznamu starostka Vysokého Lucie Strnádková, když s ministrem o dotaci jednala v Praze.

Vojtěch v pondělí řekl, že před přidělením peněz nechá ministerstvo ještě dotaci posoudit odbornou komisí. Potvrdil však, že ústav má šanci ji získat, protože jde o výjimečné pracoviště.

„Dotaci znovu posoudíme. Je pravdou, že v případě Vysokého nejde o řadovou regionální nemocnici, ale specializované pracoviště, které má celostátní spádovost,“ uvedl ministr Vojtěch.

Ústav ve Vysokém nad Jizerou funguje už od roku 1975. Nemocnice proto rekonstrukci potřebuje. A protože její kapacita přestává stačit zájmu pacientů, měla v plánu postavit i zcela nový pavilon se 24 pokoji.

Původně ministr nechal vyplacení 60 milionů zastavit, protože podle něj bylo udělení podpory vybráno selektivně a jiné nemocnice v Česku šanci peníze získat nedostaly.

Dotaci pro Vysoké nad Jizerou prosadili poslanci z výboru pro zdravotnictví v éře minulé vlády.

Třeba poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL však připomněl, že nemocnice zaměřená na speciální zákroky skutečně peníze potřebuje. „Areál je zastaralý, pacienti například nemají na pokojích sociální zařízení - to je jen na chodbách,“ řekl Kaňkovský.

Reklama

Doporučované