Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví: Odvolání Němečka jsem konzultoval s Babišem. Nevylučuji změny i v dalších nemocnicích

Adam Vojtěch o odvolání Svatopluka Němečka.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Bylo to moje rozhodnutí. Samozřejmě, že jsem ho s panem premiérem konzultoval. Je to závažné rozhodnutí. On se mnou souhlasil,” řekl v rozhovoru pro Seznam.cz ministr v demisi Adam Vojtěch k odvolání šéfa Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka.

Článek

Důvodem k odvolání Němečka byla pro Vojtěcha jeho účast na vedení nemocnice v Bohumíně, působení soukromé kliniky na pozemcích nemocnice nebo pokles počtu operací kvůli odchodu specialistů.

„Dostal jsem informace od odborových organizací, že nejsou hrazeny přesčasy zaměstnancům. A tím nemocnice šetří peníze, což si myslím, že není v pořádku. Jednalo se třeba o zdravotní sestry,” řekl Vojtěch Seznamu.

Němeček považuje důvody jeho odvolání za smyšlené a tvrdí, že vláda bez důvěry si tak jen vyřizuje účty. Pro Seznam Zprávy exministr řekl, že „každému, kdo má trochu zdravého rozumu, je jasné, že jde o politickou čistku a osobní mstu“. Dále ho mrzí, že se o odvolání dozvěděl z médií. „Odvolací dekret mi nikdo nepředal, nebyl jsem pozván ani k ministrovi, ani k náměstkovi, jak se běžně ve slušných dobách děje,“ dodal.

Rozhovor s odvolaným ředitelem FN Ostrava Svatoplukem Němečkem.Video: Seznam Zprávy

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček měl s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem spory v bývalé vládě takřka po celé její období.

Zatímco Andrej Babiš obviňoval Němečka z netransparentnosti, Němeček zase tvrdil, že jediné, o co Babišovi jde, je získat data z resortu a využít je pro svůj byznys.

Na rozhovor s ministrem zdravotnictví v demisi se můžete podívat na začátku článku.

Reklama

Doporučované