Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví si vybral náhradu za exředitele ostravské nemocnice Němečka

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rozhodl, že nemocnici v Ostravě povede Evžen Machytka. Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do čela ostravské fakultní nemocnice usedne Evžen Machytka. Toho ministr pověřil řízením tohoto zdravotnického zařízení, když odvolal z postu ředitele exministra Svatopluka Němečka.

Článek

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch si vybral prvního šéfa nemocnice. V čele Fakultní nemocnice Ostrava bude Evžen Machytka.

Vojtěch zjištění Seznamu potvrdil na tiskové konferenci, která se konala po jeho návštěvě v nemocnici.

„Bude mít jasné úkoly. Probíhají tady již kontroly. Podle všeho nebylo za minulého vedení všechno v pořádku,“ prohlásil Vojtěch.

Ministr dále řekl, že jedním z těchto úkolů bude, že by nový ředitel měl situaci v nemocnici stabilizovat. Zaměřit se má také na spolupráci s lékařskou fakultou. Problém je konkrétně v tom, že dnes vedení fakulty patří mezi kritiky Machytky.

Machytku po odvolání jeho předchůdce exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka pověřil Vojtěch vedením. A pověřený ředitel brzy nato spustil ve zdravotnickém zařízení rozsáhlou kontrolu. Tvrdí, že kvůli některým případům se obrátí na policii.

Ministr Vojtěch se Machytku rozhodl jmenovat, i když doporučení komise, která minulý týden vybírala náhradu za Němečka, nebylo jednoznačné. Konkrétně: stejný počet hlasů dostal Machytka i Jiří Havrlant ze zdravotní pojišťovny Revírní bratrská pokladna.

Ministr Vojtěch má při jmenování ředitelů poslední slovo. Takže může rozhodnout i navzdory doporučení komise.

„Pan doktor má Machytka má větší zkušenosti,“ zdůvodnil Vojtěch svůj výběr.

Podle něj hrálo ve prospěch Machytky i jeho větší jazykové znalosti a také to, že ho podpořil náměstek ministra Roman Prymula. Ten byl předsedou zmíněné komise.

Ministr řeší, že vypíše nové výběrové řízení

Výběr nedopadl tak, jak si Vojtěch představoval, v případě Nemocnice Na Bulovce. Do čela této pražské nemocnice doporučila komise za odvolanou Alenu Vrbovskou ministrovi současného náměstka Františka Nováka.

Zda ho ministr jmenuje, ale není podle informací Seznamu zatím jasné. „Pan ministr ještě nerozhodl,“ řekla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Novák v nemocnici pracoval už v éře odvolané ředitelky Vrbovské. Takže by – jak říkají lidé z okolí ministra – nenastala v chodu nemocnice žádná změna.

„Osobně žádný problém v tom, že jsem v nemocnici zastával a stále, mimo jiné, zastávám pozici provozně technického náměstka, nevidím,“ uvedl Novák.

Ministr Vojtěch uvedl, že uvažuje, že by v tomto případě nechal výběrové řízení vyhlásit znovu.

Reklama

Doporučované