Hlavní obsah

Ministr zemědělství Toman hledá trafiky pro Zimolu a spol.

Trafiku pro Jiřího Zimolu hledá ministr zemědělství.

Reklama

Zemědělství se stává místem, kde se uplatňují lidé z platformy Zachraňme ČSSD.

Článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman se snaží pomoci lidem z platformy Zachraňme ČSSD. Z bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška – lídra stranického křídla, které má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi – už udělal svého poradce.

A teď se ministr Toman snaží dalším zakládajícím členům platformy najít křesla v dozorčích radách státních podniků, které spadají pod jeho resort. Chce tak najít uplatnění pro lidi, kteří kritizují současného šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka.

O koho konkrétně jde?

Nejznámější je Jiří Zimola, jenž nedávno rezignoval na post prvního místopředsedy ČSSD a jehož Toman hodlá dostat do dozorčí rady Budějovického Budvaru.

Bývalý ostravský poslanec ČSSD Adam Rykala, jenž v říjnu řídil senátní kampaň Jiřího Paroubka, má usednout v dozorčí radě státního podniku Povodí Odry.

A do třetice Jan Grois, starosta Znojma, jehož Ministerstvo zemědělství tlačí do dozorčí rady Povodí Moravy.

Ministr Toman neodpověděl na otázku Seznam Zpráv, proč si jako odborníky vybral zrovna tyto tři politiky a zda spíše nehledal uplatnění pro spojence z křídla ČSSD, s nímž sám sympatizuje.

Informace vyšly najevo díky veřejnému zápisu vládního výboru pro personální nominace. Ten existuje od roku 2014 jako poradní orgán a posuzuje všechny lidi, které mají zastupovat vládu ve státních podnicích.

Cílem je, aby na lukrativní místa mířili odborníci a nebyly to jen trafiky pro politické spojence. A právě u tohoto výboru ministr zemědělství nakonec se svým plánem tvrdě narazil.

Jan Grois do Povodí Moravy jako jediný prošel, zatímco Zimolu a Rykalu vládní výbor nedoporučil. „Vzal jsem tento fakt na vědomí jako rozhodnutí vládního výboru,“ řekl Miroslav Toman. Ministr se sice doporučením výboru řídit nemusí, ale dodal, že ve všech dosavadních případech jej jeho ministerstvo respektovalo.

Dvojice tudíž na křesla ve státních podnicích musí zapomenout. Jiří Zimola říká, že zklamaný není: „Beru to rezervovaně, Budvar i já to přežijeme.“

Konzultantka Yvona Charouzdová, která je předsedkyní vládního výboru pro personální nominace, popisuje v úředním zápisu pohovor se Zimolou. Z něho mimo jiné vyplývá, co bývalému jihočeskému hejtmanovi ublížilo.

„V posledním bloku otázek byl nominant dotázán na možný střet zájmů a časové možnosti. Na otázku, zda byl nominant v minulosti objektem negativních zpráv v médiích, odpověděl záporně,“ stojí v zápisu.

Místa pro své lidi se snaží ve státních podnicích získat i druhé křídlo ČSSD kolem šéfa strany Jana Hamáčka. Ten z pozice ministra vnitra úspěšně protlačil spřízněného místopředsedu a pardubického hejtmana Martina Netolického do dozorčí rady České pošty.

Reklama

Doporučované