Hlavní obsah

Ministři EU vyzvali k příměří mezi Izraelem a Hamásem, až na Maďarsko

Foto: Profimedia.cz

Mimořádná videokonference ministrů zahraničí zemí EU kvůli eskalaci konfliktu.

Reklama

aktualizováno •

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Maďarsko společné komuniké nepodpořilo.

Článek

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, které má umožnit ochranu civilistů a doručení humanitární pomoci. Neshodli se však na společném prohlášení požadujícím od Izraele „přiměřenou obranu“ před útoky z Pásma Gazy. Po mimořádné videokonferenci se zástupci vlád to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož společné komuniké nepodpořilo Maďarsko.

„Prioritou je okamžité ukončení všech násilností a zavedení příměří. Ne pouze dohoda, ale jeho praktické dodržování,“ prohlásil Borrell. Text, který dnes předložil ministrům během neformálního jednání, odsuzuje násilnosti Hamásu, který EU řadí mezi teroristické skupiny, a plně podporuje právo Izraele na obranu. Tu však musí židovský stát provádět „přiměřeným způsobem a respektovat mezinárodní humanitární právo“.

Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá týden, zahynulo již přes 200 Palestinců a desítka obyvatel Izraele. Během nejhorší eskalace konfliktu od roku 2014 ohlásila palestinská strana přes 1400 zraněných, Izrael téměř tři stovky. Izraelská armáda tvrdí, že míří hlavně na teroristy z Hamásu a Islámského džihádu, v Gaze však umírají i civilisté.

EU se podle Borrella hodlá v oblasti více angažovat, zejména ve spolupráci se Spojenými státy. Unie vyšle na místo svého nového zvláštního zmocněnce pro blízkovýchodní mírový proces Svena Koopmanse. Ten by měl se zástupci USA, Ruska a Organizace spojených národů jednat o možnostech řešení konfliktu.

Navrhovaný společný text dnes podle Borrella podpořilo 26 z 27 členských zemí. Připojit se odmítlo Maďarsko. Členské země jsou ve vztahu k Izraeli a jeho roli v blízkovýchodním napětí dlouhodobě rozdělené, což unii znemožňuje hrát v oblasti významnější roli. Některé západoevropské země jako Belgie či Irsko prosazují kritičtější postoj k počínání židovského státu, což zaznělo i při dnešní videokonferenci. Naproti tomu Maďarsko, Česko a některé další státy východního křídla EU patří mezi izraelské spojence neochotné k ráznějším prohlášením na jeho adresu.

„Mám obecně problém s evropskými prohlášeními k Izraeli… Nejsou příliš užitečná, zvláště za současných okolností, kdy panuje tak velké napětí,“ řekl agentuře AFP maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

České ministerstvo zahraničí na twitteru uvedlo, že ČR během videokonference zdůraznila „nutnost okamžitého zastavení raketových útoků teroristických skupin vůči Izraeli a podtrhla plné právo Izraele na obranu vůči nim“.

O aktuálním konfliktu dnes debatovali také europoslanci, kteří rovněž vyzvali k okamžitému klidu zbraní na obou stranách. Zároveň odsoudili vlnu antisemitských projevů, které byly v posledním týdnu k vidění v řadě evropských měst.

Reklama

Doporučované