Hlavní obsah

Ministři představili plán pro živnostníky: Změní se daně, ubude prý papírování, stát si leccos zjistí sám

Přímý přenos tiskové konference ministrů k plánu pro živnostníky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová představili v úterý plán pro živnostníky a menší firmy.

Článek

Po letech, kdy živnostníkům a firmám stát stavěl víc a víc překážek pro jejich podnikání, přichází vláda se slibem, že bude líp.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová v úterý představili „legislativní smršť“, s níž chtějí ministři usnadnit život malým a středním podnikatelům.

Mezi základní pilíře patří zavedení jednotného paušálu pro živnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně, který by platily místo daní, sociálních a zdravotních odvodů. „Živnostník, který požádá o paušální daň, tak bude platit jednu danou částku Finanční správě, která pokryje sociální a zdravotní,“ vysvětlila Schillerová na tiskové konferenci. „Takový živnostník nebude muset podávat daňové přiznání. Zaplatí a tím pro něho plnění povinností končí. Nebude muset vést evidenci účetnictví a nebude muset případně platit za vypracování účetní.“

Dalším pilířem pak je zjednodušení administrativy, hlášení a statistik, kterými je v předchozích několika letech stát zavalil. Na serveru BusinessInfo.cz budou podle Havlíčka ministerstva pravidelně informovat, do jaké míry procentuálně plní slíbené závazky. Živnostníci tam také naleznou konkrétní pokyny.

Jednotný paušál slíbilo Ministerstvo financí už v únoru letošního roku, ofenzivu proti byrokracii vyhlásilo Havlíčkovo ministerstvo před několika týdny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo se sadou více než stovky opatření, která podnikatelům musí znít povědomě, protože o většině z nich už v podobě slibů slyšeli v minulosti – například sdílení informací a dat mezi úřady. Jen letos by mělo přijít 50 změn, v dalším roce přes 30. Kompletní živnostenský balíček by měl být zaveden na začátku roku 2021.

„Když srovnám období před osmnácti měsíci a dnes, tak musím konstatovat, že přes všechny sliby a řeči se podmínky pro podnikatele spíš zhoršily, než zlepšily,“ řekl Seznamu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, jehož organizace sdružuje přes 16 tisíc podnikatelů.

K Havlíčkově legislativní smršti se ale staví vstřícně. „Je to docela kvalitně zpracovaný přehled problémů. A pokud se opravdu podaří to přetavit od slov k činům, tak by to mohl být dobrý program,“ uvedl Dlouhý. Ale ne bez výhrad.

„Teď nastane, s prominutím, velký hukot, když EET začne dopadat na malé řemeslníky,“ uvádí na adresu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb, která by měla začít platit zhruba od půlky příštího roku. „Kdyby předchozí vlády byly rychlejší v zavedení paušální daně, už by se to nemuselo těch malých řemeslníků týkat,“ doplnil šéf komory.

Reklama

Doporučované