Hlavní obsah

Ministři rozhodli: Antivirus se prodlouží. Rozšíří se i daňové úlevy

Foto: vlada.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda bude do konce roku firmám s omezením výroby a služeb vyplácet příspěvky z programu Antivirus. Schválila i další rozšíření daňových úlev pro podnikatele a firmy zasažené opatřeními proti šíření koronaviru.

Článek

Vláda prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na těchto příspěvcích s označením B stát za období od poloviny března do konce září podle údajů Ministerstva práce zatím vyplatil 12,5 miliardy korun.

Firmy mohly dosud od státu při omezení výroby a služeb získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 000 korun superhrubé mzdy.

Dočasný program Antivirus, který ministerstvo zavedlo na jaře při první vlně epidemie, má bránit propouštění. Vláda ho prodlužovala už několikrát. Skončit měl původně na konci října. Před dvěma týdny kabinet rozhodl o pokračování vyplácení příspěvku pro zavřené provozy a karantény. Odbory a zaměstnavatelé žádali, aby se prodloužilo i poskytování druhého příspěvku při omezení výroby a služeb. Poukazovali na to, že nařízené uzavření provozů dopadá i na jejich dodavatele či odběratele.

„Antivirus B prodloužíme do konce roku! Dnes jsme o tom rozhodli na vládě. Firmy teď bojují o přežití. Nyní tak znovu pomůžeme těm, které koronavirus zasáhl nepřímo,“ uvedla Maláčová.

Příspěvek A pro uzavřené provozy vláda před dvěma týdny navýšila. Místo 80 procent mzdy do 39 000 korun superhrubé mzdy stát proplácí celé mzdy i s odvody do 50 000 korun. Lidem v karanténě dál dorovnává 80 procent náhrady. Zda příspěvek B zůstává stejný, nebo se jeho pravidla také upraví, ministryně práce zatím neupřesnila.

Rozšíří se i daňové úlevy

Vláda zároveň schválila další rozšíření daňových úlev pro podnikatele a firmy zasažené opatřeními proti šíření koronaviru. Úřad promine zálohy splatné od 15. října do 15. prosince pro daň z příjmu fyzických osob i firem, zálohy na silniční daň splatné 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince a úroky z prodlení u daně z přidané hodnoty (DPH). Na Twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

MF rovněž dříve oznámilo, že dnes posune splatnost DPH pro podnikatele z maloobchodu a služeb, na které přímo dolehla nejnovější vládní opatření v boji s koronavirem. Splatnost DPH za třetí čtvrtletí a září, která je dnes, posune resort do konce roku. Zároveň ale úřad upozornil, že pardon se nebude týkat prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, a proto je nutné daňové přiznání i kontrolní hlášení podat v zákonné lhůtě.

Schillerová již dříve také upozornila, že pokud podnikatelé za letošní rok očekávají daňovou ztrátu, mohou si do výše této ztráty požádat o vratku daně z příjmů, kterou zaplatil ve dvou předchozích letech a do patnácti dnů po podání žádosti o vrácení bude mít peníze na účtu. „Institut zpětného uplatnění daňové ztráty byl přijat právě pro tyto situace,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Doporučované