Hlavní obsah

Ministři vnitra EU se shodli na potřebě ochrany vnější hranice

Video: AP

 

Reklama

Na nutnosti přísnější ochrany vnějších hranic Evropské unie, důslednějším boji proti pašeráctví lidí a zvýšení efektivity deportací neúspěšných žadatelů o azyl se na čtvrtečním neformálním jednání v Innsbrucku shodli ministři vnitra EU. Informovala o tom agentura APA.

Článek

Už před začátkem schůzky spolu jednali ministři vnitra Rakouska, Německa a Itálie, kteří chtějí vytvořit takzvanou „koalici aktivních", jejímž cílem je snížit počet migrantů přicházejících do EU.

Podle rakouského ministra vnitra Herberta Kickla, jehož země v současnosti předsedá Radě EU, panovala na neformální schůzce ministrů osmadvaceti zemí „velmi, velmi široká shoda“. Spokojený byl podle agentury APA po skončení jednání také eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos. Výsledky schůzky označil za „lepší, než se dalo čekat“.

Kickl, který v rakouské vládě zastupuje protiimigrační Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), po jednání rovněž řekl, že široké podpory se dostalo i projektu „vyloďovacích" středisek mimo Evropu. Podle něj se EU pokusí vytvořit „modelový projekt s jedním ze států severní Afriky". Avramopulos nicméně poznamenal, že nezná žádný severoafrický stát, který by chtěl takové středisko hostit.

„Navrhneme (vytvoření) evropské pohraniční policie," oznámil ve čtvrtek rovněž eurokomisař. Do roku 2020 by podle něj mělo vnější hranice EU strážit 10 000 policistů.

Ne všichni ministři ovšem důraz na ochranu vnějších hranic přivítali. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn jej kritizoval. Evropa podle něj musí ukázat i solidaritu a přijímat lidi v nouzi.

Za Česko se jednání v tyrolské metropoli zúčastnil náměstek ministra vnitra pro vnitřní věci Jiří Nováček.

Reklama

Doporučované