Hlavní obsah

Nemůže to zůstat bez reakce. Hamáček naznačil odchod ČSSD z vlády

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Ministři ze sociální demokracie vyzvali ministra zdravotnictví Romana Prymulu kvůli nočnímu pobytu v restauraci k rezignaci. Pokud tak neučiní, byl by ve hře odchod z vlády.

Článek

Ministři ČSSD se tvrdě opřeli do svého kolegy z vlády premiéra Andreje Babše (ANO) - ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za hnutí ANO). Vyzvali ho, aby na tuto funkci rezignoval, což ale Prymula odmítl. Místopředseda vlády Jan Hamáček naznačil, že kvůli Prymulovi by mohli sociální demokraté z vlády odejít.

„My počkáme na to, jak dopadne jednání pana prezidenta s panem premiérem. Já jsem stále přesvědčený, že pan prezident vyhoví návrhu na odvolání. Pokud by tomu tak nebylo, tak bychom to řešit museli a ta situace by pro nás nebyla akceptovatelná,“ řekl Hamáček televizi Prima CNN.

Premiér nemůže odvolat ministra, který nepodá demisi. Takovou moc má - na návrh premiéra - pouze prezident, který ovšem má Prymulu v oblibě - chce mu dokonce dát státní vyznamenání.

Případné průtahy by ale pro ČSSD nemusely být akceptovatelné.

„Já znovu říkám, že věřím, že to vyřeší a že nebudeme muset přistoupit k nějakým takovým krokům. Ale není možné, aby takováto situace, takový krok zůstal bez reakce. To možné není,“ řekl Hamáček, podle kterého je vedení strany v této otázce jednotné. „Tak, jak jsem mluvil se svými kolegy z vedení strany, tak to je jednotný názor našeho vedení,“ dodal.

Chová se jako nadčlověk

Krizi způsobilo odhalení deníku Blesk, který Prymulu přistihl - a nafotil - jak před půlnocí na čtvrtek vycházel z restaurace na pražském Vyšehradě, která v tu chvíli měla být už dávno zavřená a i předtím mohla fungovat pouze přes výdejní okénko.

Navíc se ministr Prymula venku vedle svého řidiče pohyboval bez roušky - další porušení vládního nařízení.

„Musí odstoupit, protože pokud by zůstal, tak nám lidé nebudou věřit už vůbec v ničem. Musíme se chovat všichni odpovědně - hlavně my, kteří lidem říkají, jak se mají chovat. Je to neomluvitelné,“ řekl Hamáček pro Seznam Zprávy.

Prymulu kritizují i další sociální demokraté ve vládě premiéra Andreje Babiše.

„Podle mě je to naprostá arogance. Nelze něco nařizovat občanům a sám se chovat jako nadčlověk. To je papalášství v nejhorší chvíli,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je podobné porušování pravidel naprosto nepřijatelné.

„Pravidla platí pro všechny. Politici by měli jít příkladem za každých okolností a obzvlášť v takto těžké době, kdy epidemie dopadá na velké množství rodin, zaměstnanců a firem,“ uvedl Petříček s tím, že by z toho měl Prymula jednoznačně vyvodit důsledky.

„Porušováním pravidel, která sám představuje a jejichž je hlavní tváří, ztratil veškerou důvěryhodnost u občanů. Vláda nyní musí zajistit, aby veřejnost neztratila důvěru v opatření, která mají pomoci čelit epidemii,“ dodal Petříček.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pak napsala, že Prymula selhal. „Pravidla platí pro všechny, a zvláště pak pro ty, kteří je určili. Pan ministr přišel o veškerou důvěryhodnost,“ uvedla Maláčová.

Další člen Babišovy vlády - ministr školství Robert Plaga (za hnutí ANO) - se za Prymulu na Twitteru omluvil. V reakci na noční schůzku ministra zdravotnictví uvedl, že někteří nedali dětem dobrý přiklad, aby opatření dodržovala. „Buďme společně lepší a dodržujme pravidla,“ dodal Plaga.

Do kritiky Prymuly se pustil také poslanec ANO Patrik Nacher nebo předseda KSČM Vojtěch Filip. Jsou to přitom právě komunisté, kteří Babišovu vládu podporují.

„Každý svého štěstí strůjcem, jak říká král v klasické české pohádce, kdyby král nedodržoval vlastní nařízení, tak by brzo dokraloval. Je jen na panu ministrovi, jaké závěry pro sebe vyvodí,“ podotkl Filip.

„Nemám slov. Rozumím lidsky tomu, že někdo pod tak obrovským tlakem udělá chybu. V tomhle případě se ale z toho může stát negativní symbol nedodržování vlastních opatření. Zajímá mě, jak se k tomu pan ministr teď postaví a vysvětlí to, to je klíčové,“ řekl Nacher.

Reklama

Doporučované