Hlavní obsah

Ministryně Benešová navrhla změny zákona o státním zastupitelství. Dotkne se i šéfa žalobců

Ministryně Marie Benešová navrhla změnu zákona o státním zastupitelství.

Reklama

Novela zákona, kterou navrhuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová, by měla začít platit po lednu 2022.

Článek

V týdnu před další masovou demonstrací za nezávislost justice oznámilo ministerstvo spravedlnosti, že posílá do připomínkového řízení novelu zákona o státním zastupitelství.

Mění v něm paragrafy, které popisují možnosti vlády, respektive ministra spravedlnosti, odvolávat státní zástupce.

V novele, kterou předkládá ministryně Marie Benešová, bude nově odvolání nejvyššího státního zástupce nebo jiného vedoucího státního zastupitelství možné jen v případě kárného provinění, o němž rozhodne soud.

Nově je také stanoveno, že budou jmenovaní na omezenou dobu sedmi let.

„Návrh počítá s tím, že nejvyšší státní zástupce nemůže být do této funkce jmenován opakovaně,“ uvedla mluvčí ministerstva Lucie Machálková.

Nezmění se, že nejvyššího státního zástupce bude moci jmenovat pouze vláda na návrh ministra spravedlnosti.

Ostatní vedoucí žalobce pak bude jmenovat ministr na návrh nadřízeného vedoucího státního zástupce.

„Současná právní úprava není vnímána jako optimální a jasně o tom svědčí řada snah v uplynulých letech,“ řekla ministryně Benešová, po jejímž jmenování na konci letošního dubna série demonstrací za nezávislost justice začala.

Uvedla, že změny by měly být platné od ledna 2022. To znamená, že až po příštích volbách do Sněmovny.

Změny v justici. Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Nově se naopak bude zavádět délka předchozí praxe, kterou budou muset uchazeči splňovat. Vybírat se zároveň budou ve výběrových řízeních.

„To znamená, že osobu, která nebude vybrána ve výběrovém řízení, nebude možné do funkce jmenovat,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Lucie Machálková.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Seznamu řekl, že se musí nejprve s návrhem zákona seznámit. Teprve poté ho bude komentovat a dá k němu také připomínky.

„Jako sporné vidíme pouze sedmileté funkční období nejvyššího státního zástupce, zatímco předsedové nejvyšších soudů jsou ve funkci deset let. Je také otázkou, zda je vhodné, aby novela zamezila současným vedoucím, aby se po její účinnosti přihlásili do výběrového řízení,“ uvedla prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Pozitivní podle něj naopak je, že by vedoucí státní zástupci mohli být odvoláni jen v případě kárného provinění.

V souvislosti s tímto zákonem se dříve mluvilo i o tom, že by měl rušit vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Ministerstvo spravedlnosti ale říká, že s tím tato novela nepočítá. Mluvčí ministerstva uvedla, že je to zatím předmětem analýz.

Reklama

Doporučované