Hlavní obsah

Ministryně Benešová prozradila, co od ní chce Babiš

Marie Benešová byla v úterý jmenována ministryní spravedlnosti a uvedena do úřadu.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová ministryně spravedlnosti hovoří v rozhovoru pro Seznam o tom, jak chce ve své funkci pomoci justici a jak se vyrovná s případnými dozvuky ukončené advokátní praxe.

Článek

Krátce poté, co byla v úterý uvedena do úřadu, dala přímo v budově Ministerstva spravedlnosti nová ministryně Marie Benešová rozhovor Seznamu. Mluví o tom, proč funkci přijala, jak o ní vyjednávala s Andrejem Babišem a proč ji překvapil velký odpor veřejnosti k jejímu jmenování.

Nyní publikujeme druhou část rozsáhlého interview. Marie Benešová v něm odpovídá krom jiného na otázky, jestli jí v pozici ministryně nemohou zaskočit případy, které řešila ještě před dvěma týdny ve své advokátní praxi.

Čtěte: 1. část rozhovoru s Marií Benešovou

Zvýším tlak na manšaft

Říkala jste, že jste přijala nabídku stát se ministryní, protože ještě chcete justici pomoci. Jak konkrétně?

Jednak tvorbou zákonů, které uděláme spravedlivě a uděláme je tak, aby to vyhovovalo všem, zejména tedy občanům České republiky. A pokud jde o ty zákony v rámci justice – zákon o státním zastupitelství a zákon o soudech a soudcích – tak tam chci samozřejmě konsenzus.

Co chcete stihnout do konce volebního období? Máte o tom nějakou dohodu s premiérem?

To, co je v programovém prohlášení vlády. Je tam zákon o státním zastupitelství a další věci, ještě si to musím probrat. A je tam boj s korupcí. Už jsem objevila, že tam „nesouladí” hodnocení Greca (instituce spadající pod Radu Evropy, která dohlíží na dodržování protikorupčních standardů a Česku nedávno vytkla, že je v zavádění jejich doporučení velice pomalé, pozn. red.). Budeme se ptát po příčině a musí se to napravit, aby těch 14 bodů prostě „souladilo” tak, jak to ta Evropa chce.

Máte plán, jak toho docílit?

No tlakem, zvýšeným tlakem na manšaft. Musí makat. Já sama jsem měla odletět 12. června na dovolenou, a první, co udělám, že tu dovolenou zruším. A totéž budu očekávat od ostatních.

A co byste na konci brala vy jako úspěch svého působení? Že byste si řekla: Stálo za to.

Kdyby to šlapalo, kdyby se plnily úkoly a kdyby byl premiér spokojen, jak ministerstvo šlape. Nekladu si nějaké heroické cíle, ale chtěla bych, aby se všechno prodiskutovalo, jak se soudci, tak se státními zástupci, aby tady nepanovaly napjaté vztahy. Musí se trošku přidat na tempu.

Nejvyšší žalobce? Nějaké výhrady mít budu

Chystáte na ministerstvu nějaké personální změny?

Nechystám. Pouze teď řeším asistentku, protože ta, co tu pracuje, bude odcházet s panem Kněžínkem. Já to respektuju, chce s ním pracovat, jsou na sebe zvyklí. Rozhodně nikoho nemíním krást. Takže si hledám novou, a to je jediná personální změna, kterou tady teď řeším.

Opakovaně jste řekla, že nechystáte žádné zemětřesení na státním zastupitelství. Že se nechystáte odvolat nejvyššího státního zástupce. Nicméně, kde je u vás hranice, třeba hypoteticky, že byste to udělala?

Ale já ho nenavrhnu.

Ale kdyby…?

Já ho nenavrhnu… Musel by jedině projít kárným řízením, provést nějakou nezákonnost nebo něco takového. Ale to nepředpokládám, protože pan Zeman je profesionál.

Pracuje Pavel Zeman podle vás dobře?

No tak nějaké výhrady mít samozřejmě budu.

A můžete je říct?

Nechtějte, abych to vzkazovala státním zástupcům přes vás, to opravdu nechtějte.

Soudy objedu a domluvím jim

V minulosti jste také zmínila, že se vám nelíbí pracovitost soudů.

Expeditivnost jsem to nazvala.

Ano?

To je můj správný výraz, abychom neříkali, že jsou soudci líní. Nejsou expeditivní.

Jak jste tady k tomu závěru došla?

Osobní zkušeností. Chodila jsem se soudit tady po Praze, po všech možných soudech. Nejlépe to vidíte, když se podíváte do justičního areálu Na Mičánkách. Tam máte několik pater, sídlí tam několik soudů, a když tam přijdete, máte pocit, že je evakuovaná budova. Nikde žádné vývěsky, že by byla jedna kauza za druhou. Sedíte tam sama v těch křesílkách, svědci nikde, nikdo nikde, pak to skončí, soudce to zabalí a jde domů. Musí se nařizovat víc věcí za sebou a využívat ty jednačky, které tam mají. Bohužel, slabá expeditivnost.

A jak to chcete změnit?

Tlakem na předsedy těch soudů, od toho jsou manažeři, od toho mají příplatky.

Jak konkrétně?

No musí si to hlídat. Musí sledovat, kolik věcí soudci rozhodli, od toho jsou manažeři.

A jak budete postupovat prakticky?

Objedu si je, udělám si pár inspekčních cest, domluvím jim. To je také krásné kladivo… Nebo zas je můžete také pochválit, i opak může být pravdou – že někde expeditivní jsou. Ale je to opravdu takové rozvrkočené, abych tak řekla.

Několik záludných otázek

Na ministerstvo přicházíte z advokacie. Už jste úplně ukončila advokátní činnost?

Ano, zcela jsem skončila. Včera (úterý tohoto týdne – pozn. red.) jsem odevzdala průkaz a odevzdala jsem osvědčení. To vyplývá z předpisů. Nemůžete kumulovat funkce.

A jak jste to vyřešila minule, když jste byla v Rusnokově vládě?

Úplně stejně. Já už mám na to grif.

Měla jste vlastně svoji advokátní kancelář, jak jste se vypořádala s klienty?

Někteří budou pokračovat bez advokáta, někde jsme uzavřeli smír, což je způsob, který se dnes upřednostňuje, takže se to podařilo. Některé kauzy převezmou kolegové a někdo půjde jinam. Konkrétní nebudu, protože to je předmětem advokátního tajemství a důvěry mezi klientem a advokátem, takže to po mně nechtějte.

Ministr má určité pravomoci, může podat do případů stížnost…

Na porušení zákona, ano.

Přesně tak.

A ty stížnosti jsou tady běžné.

Co byste dělala, kdyby se na vás obrátil nějaký váš klient, kterého jste nyní opustila?

Má na to právo.

Já vím, co byste dělala vy?

Musíme to spravedlivě posoudit. Tady to jde kolečkem, napíšou vám názor, jestli doporučují, nebo nedoporučují. Ale já si myslím, že se žádný neobrátí.

Ale kdyby ano, mohlo by to být bráno jako střet zájmů.

Ale on má zase na to právo.

Přesně tak.

Taková situace není dořešená, ale já věřím, že k takovému případu nedojde, protože jsem neměla žádného klienta, který by se obracel na ministra spravedlnosti, všechno bylo vyřešeno v rámci soudu.

A kdyby se to náhodou stalo, tak byste řekla, že…

To je to, kdyby nebyly ryby, nebyli by rybáři. Kdyby se to stalo, budu obezřetná. Mám tady náměstky, mám tady ředitele odborů, tak bych postupovala asi v souladu s jejich názorem. Nebo já nevím, neumím si to představit. Nikdy jsem nezažila takovou situaci.

Jde mi o to, jestli byste třeba řekla, že jste v tom konkrétním případu ve střetu zájmů?

No dobře, ale pak by byl zase ochuzen ten žadatel, protože by vlastně neměl kam se obrátit, to také nejde.

Tomu já rozumím. Ale jde o to, jestli můžete říct – ano, toto je můj klient, prostě tady jsem v určitém střetu zájmů…

Dáváte mi záludné otázky a myslím si, že takové situace nenastanou. Já těch klientů neměla mnoho, měla jsem je spíš z civilní oblasti, pár tedy trestních bylo, pravda, ale to je všechno skončené, takže vylučuju, že by taková situace nastala.

Reklama

Doporučované