Hlavní obsah

Ministryně Benešová řeší případ Janouškovy dovolené na horách

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatel Roman Janoušek na horách se svými přáteli.

Reklama

Na brněnský krajský soud se obrátila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, aby zjistila detaily k případu odsouzeného podnikatele Romana Janouška.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se zabývá kauzou pobytu odsouzeného Romana Janouška na horách v Rakousku. Lobbista má totiž přerušen výkon trestu z vážných zdravotních důvodů.

Benešová svůj postup sdělila v odpovědi na písemnou interpelaci předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který se jí prostřednictvím zmíněné parlamentní procedury ptal, jak je možné, že Janoušek místo odpykávání svého trestu „v klidu vězeňské cely“ trávil přelom roku 2019 v Alpách.

O Janouškově pobytu na horách informoval v únoru server Seznam Zprávy.

„Vážený pane předsedo (Poslanecké sněmovny), pana poslance jsem informovala, že ve věci činím šetření a po obdržení relevantních podkladů neprodleně na interpelaci odpovím,“ uvedla Benešová v odpovědi zaslané prostřednictvím předsedy Sněmovny.

Pro Seznam Zprávy pak Ministerstvo spravedlnosti napsalo, že se ministryně v této souvislosti konkrétně obrátila na brněnský krajský soud.

„Paní ministryně podepsala dopis pro pana poslance Jurečku s tím, že výkon trestu přerušil Krajský soud v Brně. Z tohoto důvodu se paní ministryně obrátila na předsedu soudu s žádostí o relevantní informace,“ uvedla Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Jurečkovi připadá odpověď ministryně spravedlnosti na interpelaci „příliš stručná“. „Vyslovil jsem proto s tou interpelací nesouhlas,“ řekl Jurečka ČTK.

To znamená, že Jurečkův dotaz se bude ještě projednávat na plénu Sněmovny při pravidelných čtvrtečních interpelacích.

Roman Janoušek si má odpykat ve vězení 4,5 roku za úmyslné sražení ženy autem a za řízení pod vlivem návykové látky. Zatím ale strávil za mřížemi kvůli svému zdravotnímu stavu jen zhruba rok a čtvrt. Janoušek má podle posudků po operacích v hlavě implantát a jeho advokáti tvrdí, že musí chodit o francouzské holi.

Na snímcích, které mají Seznam Zprávy k dispozici, ale Janoušek třeba táhne sáně a má na sobě lyžařské vybavení.

Roman Janoušek trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy v květnu 2018.

„Nejsem hoden, abych posuzoval zdravotní stav pana Janouška, ale dle fotografií a zpráv, které za poslední dny prolétly internetem, není známka po tom, že by se z důvodu implantovaného čipu nějak omezoval v pohybu, ba naopak, dle lyžařské helmy a oblečení soudím, že si užíval zimních radovánek bez jakéhokoli omezení. Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak je toto možné?“ napsal Jurečka ministryni Benešové.

Reklama

Doporučované