Hlavní obsah
Online

Trestně stíhaný premiér Babiš by chtěl řídit Ministerstvo spravedlnosti

Taťána Malá předala stíhanému Andreji Babišovi Ministerstvo spravedlnosti.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Ministryně spravedlnosti, Babišem vybraná Taťána Malá, po 13 dnech ve funkci rezignovala.

Článek

Vláda ještě ani nepředstoupila před Sněmovnu ke hlasování o důvěře a už jí chybějí dva ministři.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po 13 dnech od jmenování oznámila kvůli kauze svých diplomových prací rezignaci.

Premiér Babiš, ačkoli je trestně stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu, poté uvedl, že požádá prezidenta, aby ho dočasně pověřil řízením Ministerstva spravedlnosti místo ní.

Opozice okamžitě tuto situaci označila za bizarní a alarmující.

Komunisté, kteří se díky Babišovi budou poprvé od listopadu 1989 podílet na vládě, naopak odstoupení Malé označili za vítězství mediokracie.

Ve vládě tak nastala další stejná situace, která od jmenování panuje na Ministerstvu zahraničních věcí, kde prezident odmítl jmenovat europoslance Miroslava Pocheho za ČSSD a resort tak řídí ministr vnitra, místopředseda vlády a šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

Taťána Malá dva týdny řešila problém svých diplomových prací na brněnské Mendelově univerzitě a na Panevropské univerzitě v Bratislavě. Ukázalo se totiž, že v nich jsou bez citací uvedeny celé pasáže shodné či velmi shodné s tím, co před Malou sepsali jiní autoři.

Petici proti Malé podepsaly i dvě děkanky z práv

Malá se ještě v pondělí sešla s premiérem Babišem a poté se na tiskové konferenci pokusila obhájit s tím, že navzdory opsaným stránkám nejde o plagiátorství. (Poslechnout si její argumenty můžete ve videu v úvodu tohoto textu.)

Po jednání výboru hnutí ANO však nakonec sama rezignovala.

Novinářům pak řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila. „Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda,” řekla Malá.

Andrej Babiš k tomu uvedl, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně.

Míní také, že rezignace jeho ministryně spravedlnosti nijak neposune středeční termín, kdy se má hlasovat o důvěře pro jeho vládu.

Tisková konference premiéra Andreje Babiše - nejen k případu Malá.

Záznam Video: Seznam.cz

  • Výsměch z Čapího hnízda

    „Babiš ministrem spravedlnosti? Člověk si myslí, že s osobou ministra spravedlnosti už nemůže být hůř, a on to dokázal,” uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

  • Česká republika na pět?

    „Česká republika v pěti slovech: trestně stíhaný premiér ministrem spravedlnosti,” reagoval na Twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

  • Fiala: Odložit hlasování o důvěře

    Předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala ČTK sdělil, že rezignace Malé je jediným možným řešením. Do Sněmovny se podle něj nemůže jít žádat o důvěru s neúplnou vládou - stálého ministra nebude mít resort spravedlnosti ani zahraničí. „Premiér by měl proto požádat o odložení hlasování o důvěře do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů,” uvedl Fiala.

  • Absolutní selhání, řekl Okamura

    Předseda SPD Tomio Okamura označil vládní rošádu za „absolutní ostudu a selhání”. „Je to neuvěřitelná blamáž, že po devíti měsících sestavování vlády Andrejem Babišem bude před Sněmovnu předstupovat vláda, kde Andrej Babiš musí zastávat dvě funkce a jiný člen vlády, Jan Hamáček, dokonce tři funkce najednou, aby vznikl tento slepenec,” řekl Okamura.

  • Tonda Blaník pro maturanty...

  • Ministryně spravedlnosti Malá ve vládě po 13 dnech končí

    Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po 13 dnech končí ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Novinářům dnes po jednání výboru hnutí řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila, přesto se rozhodla rezignovat. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením Ministerstva spravedlnosti místo Malé. Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Kdo se jím stane, neví.

  • Babiš: ČSSD nemá námitky k paní Malé

    Babiš: Od ČSSD nemám signály, že by paní ministryně Malá byla problémem. Oni mají řešit pana Pocheho.

  • K tiskové konferenci se vyjádřili i představitelé TOP 09 a Starostů a nezávislých

    Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil míní, že Malá promarnila možnost včas odejít. „Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje,” uvedl Pospíšil. Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné. „Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na něž nestačí. A vědí to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici jsou pak schopni čehokoliv,” uvedl.

  • Někdejší kandidát na prezidenta Drahoš: Nechápu, jak Malá může tvrdit, že se ničeho nedopustila

    „Co je plagiát dnes, bylo plagiátem i před patnácti lety. Opravdu má člověk s takovýmto kreditem zastávat post ministryně spravedlnosti?” napsal bývalý šéf Akademie věd a někdejší kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na Twitteru.

  • Babiš: Tiskovou konferenci paní Malé jsem neviděl

    Babiš k vyjádření Malé: „Setkal jsem se s ní dnes v poledne, vyzval jsem ji, aby udělala tiskovou konferenci, aby vše vysvětlila. To udělala. Věc je to velice nešťastná,” říká Babiš. „Tiskovou konferenci jsem neviděl. Budeme se tím zabývat na klubu,” tvrdí Babiš.

  • Lídr Pirátů Ivan Bartoš označil vystoupení Malé jako úsměvné divadlo

    „Neumím si to vysvětlit jinak než jako upocenou snahu zakrýt průšvihy vlády,” uvedl Bartoš na sociálních sítích. Zmínil další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za toleranci vlády či situaci kolem Ministerstva zahraničních věcí, které kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vede spolu s resortem vnitra místo kandidáta sociální demokracie Miroslava Pocheho jeho stranický šéf Jan Hamáček.

  • Babišova tisková konference začala

    Tisková konference premiéra Andreje Babiše začala, zatím se věnuje setkání s odbory a státnímu rozpočtu. K ministryni Malé se premiér zatím nevyjádřil, připomeňme, že se s ní má sejít v úterý, tedy zítra.

  • Šídlo k případu Malá

  • Babiš se vyjádří

    Nyní se čeká na příchod premiéra Babiše. Jeho tisková konference bude o jednání s odbory o platech ve státních správě, ale čeká se, že se vyjádří i k situaci kolem ministryně spravedlnosti Malé.

  • „Nejsem plagiátor”

    Nejsem plagiátor, neudělala jsem vědomě nic špatně, ke studiu jsme přistupovala se vší vážností, prohlašuje Malá.

  • Rezignaci nenabídla

    Malá: Premiéru Babišovi jsem svou rezignaci nenabídla, nevidím důvod.

  • Seznam: Pracemi ministryně Malé se už zabývá etická komise školy

    Podle informací Seznamu se už diplomovými pracemi zabývá etická komise školy, kde Malá studovala. „To je v pořádku, budu ráda, když se tím někdo bude seriózně zabývat,” glosuje to Malá.

  • Přísnější citační normy

    Dnešní citační normy jsou mnohem přísnější, než když jsem diplomové práce vypracovávala, říká ministryně Malá. „Do minulého týdne jsem neměla nejmenší důvod pochybovat, že jsem něco pokazila. Nemůžete dnes posuzovat něco, co se odehrálo před 13 lety, dnešními normami.”

  • Omluva za špatné zdrojování

    „Omlouvám se, pokud jsem někde necitovala, nebo necitovala přesně,” opakuje Malá.

  • Jak se dostaly opsané pasáže do diplomky?

    Jak se dostaly opsané pasáže do jejích prací? „Vedoucí mé diplomky mi ještě dnes sdělil, že má práce je originální. To, že tam jsou podobné pasáže, to je dané tím tématem, protože jsou v něm dané věci, které jinak napsat nelze,” říká Malá.

Reklama

Hlavní zprávy