Hlavní obsah

Ministryně Marksová chce víc otevřít jesle. Starostové se bojí, že to nezaplatí

Starostům se návrh ministryně Marksové zatím nezdá.

 

Reklama

Navrhuje, aby byl zrušen limit 46 hodin měsíčně, do něhož lze dát dítě do jeslí bez toho, abyste přišli o nárok na rodičovský příspěvek.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD chce matkám s malými dětmi do dvou let věku usnadnit návrat do zaměstnání a více pro ně otevřít jesle.

Navrhuje, aby byl zrušen nynější limit 46 hodin měsíčně, do něhož mohou matky využívat služeb jeslí bez toho, aby přišly o nárok na rodičovský příspěvek.

„Moc bych chtěla, aby toto omezení zmizelo," řekla Seznamu Marksová, která svůj návrh prosazuje do novely zákona o sociální podpoře.

„Samoživitelky, nebo rodiny s nižšími příjmy, kde rodiče dětí pracují, potřebují levné veřejné zařízení," říká ministryně. „Takové rodiny totiž nemají chůvu. Matky potřebují děti někam umístit, aby mohly jít do práce a vydělávat pro sebe a pro dítě.“

Politici o rychlejším čerpání rodičovského příspěvku.

Protože by takový návrh zvýšil počet dětí v předškolních zařízeních, jsou k němu opatrní zejména poslanci z hnutí Starostů a nezávislých.

Podle předsedy hnutí Petra Gazdíka je totiž zvýšení míst v jeslích i ve školkách pro obce finančně náročné a mnohé obce by na takovou změnu, s níž přichází ministryně Marksová, neměly.

I proto Gazdík její plán spojuje s novelou zákona o rozpočtovém určení daní, kterou ve Sněmovně navrhuje Liberecký kraj a podle níž by obce od příštího roku mohly dostávat vyšší podíl na vybrané dani z přidané hodnoty na úkor státního rozpočtu.

Sněmovna v prvním čtení ve středu novelu podpořila a podle Gazdíkova odhadu by to obcím vrátilo ročně zhruba pět miliard korun.

Obce se koneckonců i bez návrhu ministryně Marksové musejí na vyšší počet dětí v jeslích a školkách připravovat. Už na jaře minulého roku totiž prezident podepsal novelu školského zákona, podle níž mají mít od roku 2020 nárok na místo ve školce i děti od dvou let.

Reklama

Doporučované