Hlavní obsah

Hamáček k dotační kauze: Obviněná je úřednice, přímou vazbu na ministryni Valachovou tam nevidím

 

Reklama

Není důvod, aby Kateřina Valachová zmizela z kandidátky. Podle Hamáčka nenese ministryně odpovědnost za obviněnou náměstkyni. „Přímou vazbu na paní ministryni tam nevidím," tvrdí místopředseda ČSSD.

Článek

Policejní zásah na Ministerstvu školství kvůli sportovním dotacím neznamená, že by měla ministryně školství Kateřina Valachová odstoupit z kandidátky ČSSD ve Středočeském kraji, myslí si předseda Sněmovny a krajský šéf Jan Hamáček.

„Nevidím k tomu důvod,“ odpověděl v rozhovoru pro Seznam Zprávy na otázku, zda by měla Valachová vyvodit politickou odpovědnost, případně se vzdát kandidatury.

V případu byla obviněna náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová a šéf odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle obvinění společně s šéfem Fotbalové asociace Miroslavem Peltou ovlivňovali přidělování státních dotací na sport.

Valachová musela tento týden své místo na kandidátce hájit před krajskými straníky. Část lidí, kterým se již dříve nelíbilo, že je ministryně z Jihomoravského kraje předběhla, se pokusila využít situace a z výhodné pozice ji dostat. Neúspěšně.

Hamáček tvrdí, že k posouzení případu nemá dost informací. A že Valachová za to, co se stalo v jejím úřadě, politickou odpovědnost nenese. „Přímou vazbu na paní ministryni tam nevidím. Paní náměstkyně Kratochvílová je státní úředník, ne politický náměstek,“ uvedl Hamáček.

Úředníci spadají pod služební zákon a podle Hamáčka podléhají státnímu tajemníkovi. „To je také jeden z důvodů, proč jsme služební zákon dělali, aby byla státní správa oddělena od politického vedení,“ tvrdí Hamáček.

Reklama

Doporučované