Hlavní obsah

Ministryně Nováková: Stát by se měl podílet na dostavbě jaderek jen zárukami

Foto: Profimedia

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková

Reklama

Stát se nejspíš bude muset nějakou formou podílet na výstavbě nových jaderných bloků v České republice, nejlépe jako druhý poskytovatel záruk po společnosti ČEZ. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková to uvedla v rozhovoru pro Reuters.

Článek

S ohledem na menšinové akcionáře ČEZ, kteří ve společnosti drží zhruba 30 procent, se s nimi podle ministryně bude firma muset buď dohodnout, nebo nějak vyčlenit jednotku, jež by se jádrem zabývala. Stát by do projektu vstoupil s nějakou formou záruk.

„Nejnižší garance by byla, že stavět bude tento subjekt, ručit bude ČEZ svým majetkem a jako druhý v pořadí bude v tom ručení český stát. To je varianta, která by se vládě v danou chvíli líbila nejvíc," řekla Nováková agentuře Reuters.

Způsob financování výstavby jaderných bloků se řeší již delší dobuVideo: Soňa Barabášová

Podobnou variantu již dříve favorizoval i premiér a předseda ANO (za nějž je ve vládě i Nováková) Andrej Babiš.

Druhá uvažovaná varianta počítá s vytvořením dceřinky ČEZ, do které se vloží obě současné jaderné elektrárny a kam může vstoupit další investor. Třetí variantou je dostavba bloků společností plně vlastněnou státem.

Nováková už dříve zároveň uvedla, že role ČEZ při stavbě nového zdroje musí být významná. „Všichni odborníci v České republice, kteří k jaderné energetice a výstavbě nových jaderných bloků mají co říci a rozumí tomu, jsou v ČEZ. Takže ČEZ z toho nikdy nemůžeme vynechat,“ řekla Nováková po srpnovém jednání s vedením energetické společnosti.

ČEZ provozuje jaderné elektrárny v Dukovanech a v Temelíně. Podle ministryně Novákové dosud není rozhodnuto, ve které z těchto lokalit se budou nové zdroje stavět. Jisté je podle ní jen to, že stát bude nějak participovat.

Státem ovládaný ČEZ zrušil předchozí výběrové řízení v roce 2014 poté, co se vedení elektrárenské společnosti nepodařilo přesvědčit tehdejší vládu, aby výstavbu podpořila zárukami na dorovnání výkupních cen elektřiny.

Ministryně rovněž zopakovala, že rozhodnutí o podobě financování projektu chce vláda učinit do konce roku. Poté by měl být během dalších 12 měsíců vypsán tendr, zahájení stavby se pak plánuje do 10 let.

Reklama

Doporučované