Hlavní obsah

Schillerová jela autem, jak se jezdit nemá. Odevzdá 10 tisíc

Foto: Seznam.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na snímku z jejího twitterového účtu.

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová zveřejnila video, na kterém je vidět, že jede ve vozidle jako spolujezdec, aniž použila bezpečnostní pásy.

Článek

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová se pochlubila na sociálních sítích videem ze své kontroly cen respirátorů. Jenže minimálně část cesty absolvovala nepřipoutaná na zadním sedadle služebního vozu, jak dokazují záběry, které si dala na svůj účet na Twitteru.

Případem se už zabývá policie, ministryně se za něj dodatečně omluvila.

Jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů je dopravní přestupek, za který je možné dostat pokutu na místě do 2000 korun, ztratit tři body, nebo obdržet pokutu ve správním řízení až 2500 korun.

„Zabýváme se tím kvůli podezření ze spáchání přestupku ze strany chráněné osoby. Přestupek lze řešit stejně jako u osob nepoužívajících policejní ochranu, tedy domluvou, příkazem na místě, nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí policie Kateřina Rendlová.

Že by Češi hromadně odsoudili jednání ministryně, se úplně čekat nedá. V loňském průzkumu agentury STEM/MARK se 40 procent respondentů přiznalo, že „tu a tam jezdí v autě bez pásu“.

Podle statistik Ministerstva dopravy je nepoutání se druhým nejčastějším prohřeškem na českých silnicích. Průzkum zjistil, že mladší řidiči do 29 let jsou v tomto ohledu disciplinovanější než ti ve středním věku. Schillerové je 56 let.

Experti na dopravu a její bezpečnost upozorňují, že zejména jízda po městě bez pásů je nebezpečná. Právě ve městech se stane nejvíc dopravních nehod.

Anketa

Jezdíte někdy v autě, aniž se připoutáte?
Nikdy
51,2 %
Výjimečně se mi to stane
21,8 %
Stává se mi to
17,1 %
Nikdy se nepoutám
9,9 %
Celkem hlasovalo 19221 čtenářů.

V letech 2018 a 2019 bylo na českých silnicích v osobních vozidlech usmrceno 80 osob, které nebyly připoutány bezpečnostním pásem. Jen v roce 2019 bylo dalších 146 osob zraněno těžce a 678 zraněno lehce, uvádějí policejní statistiky.

„Ačkoliv šlo o popojíždění na parkovišti, pás jsem mít měla. Byla to chyba, která mě velmi mrzí. Proto přispěji Českému sdružení obětí dopravních nehod částkou 10 tisíc korun. Zdraví AS,“ napsala Schillerová na svůj účet poté, co se o incident začala zajímat média.

Reklama

Doporučované