Hlavní obsah

Ministryně Schillerová přesvědčovala Piráty pro schodek 500 miliard

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Piráti připouštějí, že by úpravy rozpočtu mohli podpořit. Mají však několik podmínek, tou hlavní je, aby se navrhovaný schodek snížil.

Článek

Hnutí ANO ve sněmovně pokračuje ve vyjednávání podpory pro deficit státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Podpora komunistů - tradičního partnera, který toleruje Babišovu vládu, je totiž tentokrát nejistá.

Ve středu v podvečer tak jednali s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) Piráti. „Je správné se tím návrhem zabývat po věcné stránce a úplně neřešit, kdo to předkládá,“ řekl Seznam Zprávám pirátský poslanec rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

Odkazuje přitom na hrozící ekonomickou krizi a hrozící bezprecedentní propad příjmů státu.

S ministryní Schillerovou jednali Piráti přibližně dvě hodiny. „Paní ministryně má zítra schůzku s premiérem a ozve se nám, jestli budou mít zájem v jednání pokračovat nebo ne,“ dodal Ferjenčík.

Základním pirátským požadavkem je snížení schodku. O kolik by to podle představ Pirátů mělo být, však Mikuláš Ferjenčík nechtěl prozradit - s odkazem na probíhající jednání. Důležitá pro Piráty je například i podpora lidí pracujících na dohodu, kteří odváděli pojištění, nebo požadavek, aby se připravila infrastruktura na možnost plošného testování, kdyby přišla další vlna epidemie.

„Chceme, aby Ministerstvo zdravotnictví přes léto připravilo infrastrukturu, aby bylo možné testovat daleko více lidí než v první vlně,“ vyjmenovává pirátské podmínky Ferjenčík.

Vedle toho Piráti chtějí, aby bylo Ministerstvo školství nachystané na případnou online výuku tak, že bude schopné zajistit potřebné vybavení žákům, kteří k němu dosud neměli přístup.

Podle Ferjenčíka pak Piráty zaktivizovali právě komunisté a jejich pojetí podpory obcí. Ti navrhovali přiznat podporu za výpadky daňových příjmů jen pro obce do 3 tisíc obyvatel. Piráti naopak podpořili senátní návrh, který poslal celoplošně obcím kompenzaci za výpadek daňových příjmů 1200 korun na obyvatele, a který koneckonců přijala za svůj i Babišova vláda.

Alena Schillerová po jednání nechtěla jednotlivé pirátské návrhy komentovat. „Vyslechla jsem si jejich připomínky k novele, vyjasnili jsme si některé sporné otázky,“ uvedla jen.

O tom, jestli Sněmovna přistoupí k dalšímu zadlužení státu se bude rozhodovat na mimořádné schůzi příští týden v úterý. Vláda by ráda zákon přijala ve zrychlením režimu, k tomu ale podporu ve sněmovně pravděpodobně nezíská.

V sobotu pak bude opět o podpoře rozhodovat širší vedení komunistů. Zda své poslance zaváží k tomu, aby pro vysoký schodek zvedli ruce nebo nikoliv, nelze v tuto chvíli odhadovat. Ministryně financí přesvědčovala komunisty už minulý pátek, zatím bez úspěchu.

Reklama

Doporučované