Hlavní obsah

Ministryně Schillerová pro Seznam: Ve všem jsme ČSSD vyhověli, jim je to pořád málo

Rozhovor ministryně financí Aleny Schillerové pro Seznam: „Nemůžeme dopustit další zdivočelý nárůst výdajů.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Už rok volám po revizi sociálních dávek. Nebylo zatím předloženo ani za mák. Ani za mák,“ zlobí se Schillerová na ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD).

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO se velmi tvrdě opřela do vládních kolegů z ČSSD. Naštvali ji tím, že její návrh rozpočtu označují termíny jako „katastrofální, likvidační“ a že požadují pro svých pět ministerstev přidat dohromady 20 miliard korun.

„Hned jsem si vzpomněla na slavný citát prvorepublikového premiéra Antonína Švehly: Sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout. To je krásný citát a takhle nějak to prostě je,“ řekla Schillerová v rozhovoru pro Seznam.

Sociální demokraté hrozí, že když nedostanou přidáno, tak státní rozpočet na příští rok potopí a opustí Babišovu vládu. Jenže požadavky ČSSD jsou pro ministryni financí „nepodložené“. Vytýká jim, že od května, kdy sociální demokraté poprvé vznesli své nároky na více peněz, jí nedokázali přesně vysvětlit, na co peníze potřebují.

„Dodneška od nich nemáme odpověď, takže já určitě do konce tohoto týdne pošlu urgenci. Dvacet miliard navíc je nereálné číslo, ale jsem ochotna hledat kompromis. Ale k tomu od nich potřebuji podklady. Chci vědět, kam ty peníze navíc potečou. Bez této analýzy nejsem ochotna dál zatěžovat peníze nás všech,“ argumentuje ministryně.

Alena Schillerová ve svém tvrdě odmítavém postoji na požadavky ČSSD má podporu premiéra Andreje Babiše. Nechápe, proč sociální demokraté žádají pro svá ministerstva víc peněz také proto, že některá z nich ani nestačí utratit peníze přidělené na letošek.

„Například ministerstvo zahraničí mělo už k prvnímu lednu 2019 v nespotřebovaných nárocích, to znamená v neutracených penězích z minulých let, dvě miliardy. Vezměte si, že je 25 procent rozpočtu, která vlastně není tato malá kapitola schopna utratit,“ opřela se do ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka.

Ten ji evidentně rozčílil nejvíc, když její návrh rozpočtu označil za likvidační a přirovnal ho ke Kalouskovým rozpočtům z krizových let 2008 a 2009.

Velké výhrady má Schillerová také k požadavku ministryně sociálních věcí Jany Maláčové, jež požaduje navíc jedenáct miliard korun. Vytýká jí, že po ní marně žádá, aby nejprve přišla s návrhem, jak omezit některé štědré sociální výdaje.

„Já už rok volám po tom, ať se provede revize sociálních dávek. Nebylo zatím předloženo ani za mák. Ani za mák. A to mi samozřejmě vadí. Ona říká, že na tom pracuje, a já jsem zatím neviděla žádný výstup. A my nemůžeme dopustit další zdivočelý nárůst výdajů,“ říká ministryně financí.

Alena Schillerová se tváří, že není ochotna příliš ustupovat, a v případě neschválení vládních příjmů a výdajů hrozí úsporným rozpočtovým provizoriem.

ČSSD má za zlé, že se jí podařilo prosadit klíčové priority (růst penzí, platů učitelů, rodičovského příspěvku a zrušení karenční doby), které zvýší výdaje v příštím roce o více než 60 miliard korun. „A přesto jsou pořád nespokojeni. Tomu nerozumím,“ kroutí hlavou ministryně financí.

Reklama

Doporučované