Hlavní obsah

Ministryně Schillerová: Superhrubou mzdu zrušíme k Novému roku

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Reklama

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes Radiožurnálu potvrdila, že vláda dodrží svůj závazek zrušit superhrubou mzdu k 1. lednu 2021. Počítá přitom s větší mírou zadlužení.

Článek

„Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům,“ řekla ministryně Schillerová podle serveru iRozhlas v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

„Takže návrh premiéra Babiše, že by bylo nejlepší 15 procent, smysl dává, ale je to velká díra do rozpočtu. Musíme se o tom bavit v rámci koalice, protože sociální demokracie s tím zatím, jak jsem vnímala v médiích, nesouhlasí,“ dodala.

Propad daňových příjmů nechce ministryně řešit zvyšováním plošných daní. „Počítáme s tím, že míra zadlužení ještě nějaká větší bude,“ uvedla. Krom toho podle svých slov chystá úspory v provozu jednotlivých ministerstev. „Zatím mám určitý plán úspor, ale i když je udělám a budu se hádat o každou miliardu, tak tam nenajdu desítky miliard. To si řekněme zodpovědně,“ konstatovala.

Reklama

Doporučované