Hlavní obsah

Ministryně si na mě občas stěžuje, říká poslanec ČSSD, který pomohl opozici

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Jedním ze dvou sociálních demokratů hlasujících pro návrh ODS byl i Václav Votava.

Reklama

Ministryni financí přidělali vrásky na čele dva koaliční poslanci. Václav Votava a Roman Sklenák z ČSSD pomohli prohlasovat návrh, který šel proti tomu vládnímu. O „vzbouření na vsi“ ale podle šéfa poslaneckého klubu nejde.

Článek

Zachování daňových odpočtů za hypoteční úroky ve středu prošlo Poslaneckou sněmovnou poněkud překvapivě. Pozměňovací návrh poslance ODS Vojtěcha Munzara totiž pomohla prohlasovat i SPD, část KSČM a také dva poslanci vládní sociální demokracie.

Návrh prošel velice těsně nejmenším možným počtem hlasů. „Určitě to probereme na koaliční radě,“ řekla k tomu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která navrhovala daňové odpočty úplně zrušit.

Pro hlasovali sociálnědemokratičtí poslanci Roman Sklenák a Václav Votava. A je to právě Votava, jehož jméno se v posledních týdnech často objevuje u pozměňovacích návrhů důležitých zákonů. Vlastní protinávrh se snažil prosadit například u hlasování o novém rozpočtu, i když ministryně financí uvedla, že s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem je jasně dohodnutá a ze strany sociální demokracie žádné pozměňovací návrhy nebudou.

Václav Votava, který v minulém volebním období seděl v čele důležitého rozpočtového výboru, nemá pocit, že by proti vlastní straně a vládě, jejíž je ČSSD součástí, rebeloval. „Já pouze vyjadřuju své nejlepší vědomí a svědomí, a když jsem o něčem přesvědčen, tak mi nikdo žádné pokyny dávat nemůže,“ řekl Votava Seznam Zprávám.

Ministryně Schillerová neskrývala nad hlasováním sociálnědemokratických poslanců překvapení. Doslova řekla, že nechce prát špinavé prádlo před médii, ale že bude chtít s oběma poslanci hovořit a probrat vše na koaliční radě.

„Paní ministryně čas od času předsedovi píše a stěžuje si na mě, ona mi to i sama řekla. Pan Hamáček to se mnou ale zatím nijak personálně neřešil, to ani nemůže,“ uvedl Votava. Předseda ČSSD Jan Hamáček na dotaz Seznam Zpráv, jestli bude dnešní hlasování poslanců Votavy a Sklenáka nějak řešit, odpověděl jen strohým „Ne“.

Sdílnější byl předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka, podle nějž nejde o žádné „vzbouření na vsi“ a poslanci sociální demokracie dostali na hlasování o daňových odpočtech volnou ruku k hlasování.

„Pan Votava si dal svůj pozměňovací návrh, pro který hlasovali i někteří členové našeho klubu, takže celkem logicky, když jeho návrh neprošel, někteří hlasovali pro alternativní návrh, který byl podobný,“ vysvětlil Chvojka.

Votava, který na svých sociálních sítích pravidelně kritizuje například premiéra Adnreje Babiše (ANO) či některá rozhodnutí jeho ministrů, v minulých týdnech hlasoval jinak, než si ministryně Schillerová představovala i kolem navýšení rozpočtu. „Nikdo mi nemůže ubírat právo poslance podat pozměňovací návrh nebo hlasovat podle svého svědomí. Může mi hlasování jen doporučit,“ uvedl.

Strach o svoji budoucnost v sociální demokracii tento matador, který je členem strany už 23 let, nemá. Ani o pozici na kandidátní listině v parlamentních volbách, které by měly být v příštím roce. „Já už asi kandidovat nebudu, mám již poměrně dost křížků na hřbetě. Tady jsem už 18 let, takže se už budu věnovat něčemu jinému.“

Reklama

Doporučované