Hlavní obsah

Ministryně Šlechtová míří do diplomacie, možná do Tokia

Ministryně obrany opustí vojáky do diplomacie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová by se podle informací Seznamu měla stát velvyslankyní v Tokiu.

Článek

O tom, že ministryně Karla Šlechtová už nebude v další vládě Andreje Babiše (ANO), se spekuluje delší dobu. A po středeční mediální roztržce s Andrejem Babišem je podle informací Seznamu zřejmé, že v případné koaliční vládě ANO a ČSSD už nebude.

Seznam navíc od několika zdrojů zjistil, že Karla Šlechtová zamíří do diplomacie. Hovoří se o místu na ambasádě v Japonsku, kde končí misi velvyslanec Tomáš Dub přesunující se do Austrálie.

Diplomatický post v Tokiu však hotový není, byť se v kuloárech hovoří o výroku Andreje Babiše, že by byl nejraději, kdyby Šlechtová skončila v jiném časovém pásmu.

Jinak by působení Šlechtové v diplomacii nestálo nic v cestě, velvyslance totiž navrhuje vláda a podepisuje prezident, který řadí ministryni obrany mezi své oblíbence.

Zato u Babiše podle řady zdrojů upadla Šlechtová v nemilost.

Video: Ministryně Šlechtová říká, že neví, jestli o ni bude Babiš stát

Ministryně obrany Karla Šlechtová hovoří o výhledu působení ve vládě (natočeno ve středu).Video: Seznam Zprávy

Odmlouvá mu na zasedání vlády. A když on ní někdejší Babišův deník Lidové noviny, nyní uložený ve svěřenském fondu, napsal, že nehospodárně využívá při cestách VIP salonek na pražském letišti, Babiš si k tomu přisadil vlastní kritické poznámky.

Nástupcem Šlechtové, která od středečních událostí s novináři nekomunikuje, by měl být podle některých médií dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar.

Ten na dotaz, v jaké roli bude po vytvoření vlády pokračovat, uvedl, že čeká na nabídku. „Zatím jsem žádnou nabídku ke spolupráci nedostal, a dokud se nerozhodne, kdy skončím tady na ministerstvu, se tím nezaobírám,” uvedl.

Reklama

Doporučované