Hlavní obsah

Minnesotou zmítají nepokoje. Policisté zastřelili černocha, zřejmě omylem

Protesty v americkém městě Brooklyn Center, které vypukly poté, co police zastřelila mladého černocha.Video: @ninamoini, @ByLizSawyer, AP

 

Reklama

Američtí policisté zastřelili muže, kterého zastavili za dopravní přestupek. Podle místního policejního oddělení se při kontrole ukázalo, že je na něj vydán zatykač. Podle nových informací úřadů byla oběť zastřelena omylem.

Článek

V americkém městečku Brooklyn Center poblíž Minneapolisu vypukly protesty poté, co policisté v neděli odpoledne zastřelili dvacetiletého muže tmavé pleti, kterého zastavili kvůli dopravnímu přestupku. V oblasti města Minneapolis, kde momentálně probíhá ostře sledovaný soud s policistou Derekem Chauvinem, kvůli kterému zemřel Afroameričan George Floyd, je napjatá nálada už od zahájení soudního procesu.

Rodina identifikovala oběť policejní střelby jako dvacetiletého Daunta Wrighta. Policie zatím jméno oficiálně nezveřejnila. Identitu zemřelého muže později na svém Twitteru potvrdil i guvernér státu Minnesota Tim Walz. Podle policistů došlo k incidentu krátce po 14. hodině. Policisté uvedli, že při silniční kontrole zastavili vozidlo kvůli údajnému dopravnímu přestupku. Při kontrole však zjistili, že je na řidiče vydán zatykač. Wright podle policistů nespolupracoval a ve chvíli, kdy se ho pokusili vzít do vazby, se vrátil do auta. Následkem událostí došlo ke krátké potyčce, nakonec však došlo k osudné střelbě.

„Jeden z důstojníků vystřelil a zasáhl řidiče vozu,“ stojí v prohlášení policejního oddělení Brooklyn Center. „Auto poté ujelo několik bloků, než narazilo do jiného vozidla.“ Řidič zemřel na místě nehody. V autě byla další pasažérka, podle policistů ale nebyla zraněna. Zasahující policisté měli při zásahu zapnuté kamery, které nosí na těle.

Video, které z události vzniklo, bylo zveřejněno v průběhu pondělního dne. Policejní příslušník, z jehož zbraně kulka vyšla, dosud nebyl veřejně identifikován a momentálně se nachází na „administrativní dovolené“; ze zveřejněných záběrů je však patrné, že se jedná o ženu.

„Věřím, že policistka měla v úmyslu použít svůj taser, místo toho ale vystřelila na pana Wrighta kulkou,“ okomentoval situaci po zveřejnění videa Tim Gannon, náčelník brooklynského policejního oddělení. „Z toho, co jsem viděl, a z reakce a úzkosti policistky ihned poté se mi zdá, že šlo o náhodné vypálení, které mělo za následek tragickou smrt pana Wrighta.“

Gannon odkazuje na okamžiky, které jsou ze záběrů patrné a které popisuje list The New York Times. Podle videa z kamer totiž policistka ještě před výstřelem opakovaně křičí slovo „taser“, což je upozornění, které varuje před použitím daného zařízení. Po osudném okamžiku, kdy dojde k výstřelu pravou zbraní, je možné slyšet slova šoku: „Do p*dele. Právě jsem ho zastřelila.“

Na místo činu dorazila jako jedna z prvních Katie Wrightová, která se představila jako matka zastřeleného muže. Místním médiím sdělila, že jí její syn volal, protože ho zastavili policisté, kteří se ptali na to, zda je auto pojištěné. Mělo jim také vadit, že má na zpětném zrcátku umístěný osvěžovač vzduchu, který blokuje výhled z auta. „Řekla jsem mu, ať mi dá policistu k uchu, a já mu informace o pojištění sdělím,“ uvedla Wrightová. „Pak jsem slyšela, jak se policista vrátil k autu a říká Dauntovi, ať vystoupí z auta. Když se ho zeptal proč, policista mu řekl, že mu to vysvětlí venku.“

Wrightová poté slyšela, jak její syn telefon upustil, nebo ho položil na palubní desku. Následovala změť zvuků, po které zaslechla, jak policista říká Dauntovi, ať neutíká. Telefon poté zavěsil. Když synovi volala zpátky, mobil zvedla jeho přítelkyně, která jí řekla, že byl její syn zastřelen.

Na místě se brzy shromáždili další lidé, kteří na policisty křičeli a požadovali vysvětlení, zatímco Wrightova rodina naléhala, aby všichni zůstali v klidu. „Chceme pro něj spravedlnost, nechceme žádné násilí,“ uvedla matka zastřeleného podle CNN. Auto prý dala synovi teprve před dvěma týdny.

Na místě činu byli kromě rodiny i sousedé a brzy dorazili i nejrůznější aktivisté. Podle některých médií bylo shromáždění po většinu času poklidné. Z videí, jež jsou dostupná, je ale vidět, že protesty byly emotivní již přes den. Zaznamenány byly i případy, kdy lidé skákali po policejních autech.

Ve večerních hodinách začaly pochodovat stovky protestujících směrem k policejnímu oddělení Brooklyn Center. Demonstrující provolávali heslo Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), někteří měli na policejní budovu a po zasahujících jednotkách házet kameny a další předměty, uvádí americký deník The New York Times. Zhruba v půl desáté večer bylo shromáždění prohlášeno za nezákonné a policie vyzvala jeho účastníky, aby se rozešli. Poté, co tak neučinili, na ně použila slzný plyn a další policejní taktiky. Starosta města poté vyhlásil zákaz nočního vycházení.

Na místo byla v pondělí povolána minnesotská Národní garda, ve městě jsou také pro jistotu uzavřené školy. Policejní zásah budou vyšetřovat místní úřady.

Třicetitisícové město Brooklyn Center leží asi 16 kilometrů od Minneapolisu. V nejlidnatějším městě amerického státu Minnesota v pondělí začíná třetí týden soudního procesu s policistou Derekem Chauvinem, který je obviněn z vraždy černocha George Floyda. Neblaze proslulý policejní zásah vyvolal po celém světě masové protesty.

Reklama

Doporučované