Hlavní obsah

Minule jsme sedli Hradu na lep, říkají poslanci. Zeman dostane o 110 milionů méně, kvůli Lánům

Poslankyně Věra Kovářová patří mezi hlavní kritiky poměrů v prezidentské kanceláři.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

V minulosti jsme Hradu sedli na lep, když jsme mu ochotně dávali víc a víc peněz, říkají někteří poslanci.

Článek

Lánská obora ležící v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko byla uplynulé roky důvodem, proč hradní kancléř Vratislav Mynář pravidelně žádal velké navýšení rozpočtu pro Kancelář prezidenta republiky. Mluvil o nezbytnosti zabezpečit hroutící se strmé svahy okolo vodní nádrže Klíčava uprostřed prezidentské obory.

Díky tomu výdaje Pražského hradu prudce rostly a nabobtnaly až na rekordních půl miliardy korun. A konkrétně kapitola Lesní správy Lány se za éry Miloše Zemana zvýšila čtyřnásobně, protože vypisovala čím dál víc nejrůznějších zakázek.

V příštím roce se bude muset Zemanova suita ve výdajích výrazně uskrovnit. Poslanci jim ve státním rozpočtu posílají 389 milionů korun, o 110 milionů méně než loni. A důvodem velkého omezení jsou právě Lány, kde sice prezident rád odpočívá, ale zároveň mu tam vyšetřují elitní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu neprůhledné hospodaření.

Video: Tak se provalila akce Lány

Investice v Lánské oboře už skoro dva roky vyšetřuje policie.

Mají podezření, že stavební zakázka u Klíčavy byla od počátku úmyslně předražená a že tam došlo k jakémusi tunelování – prodeji kamenu vytěženého v oboře, jenž měl původně jít pouze na zpevnění klíčavských svahů. Kvůli tomu stíhají šéfa lesní správy Miloše Baláka, jehož do funkce v Lánech dosadil kancléř Vratislav Mynář.

Video: Komu svěřil Mynář investice ze státního

Kdo je muž, který řídil správu lesů v Lánech.

Ten říká, že mu seškrtaný rozpočet nevadí. Hrad podle něho další peníze navíc na investice v příštím roce nežádal, protože sanace svahů klíčavské přehrady už podle něho končí. Mynář zároveň tušil, že kvůli právě vyšetřované kauze poslanci příliš nedůvěřují v hospodárné a efektivní investice v Lánech, takže by mu peníze navíc ani nedali.

„V minulých letech rozpočet Kanceláře prezidenta republiky opakovaně narůstal a my v Poslanecké sněmovně to ochotně schvalovali. A dnes si klademe otázku, zda to bylo skutečně dobře odůvodněno, nebo jsme jen sedli na lep návrhům, jejichž skutečným smyslem mohlo být vyvádění veřejných peněz nebo přinejmenším umožnění velmi nehospodárného nakládání s nimi,“ říká poslankyně STAN Věra Kovářová, jež má dlouhodobě nedůvěru v hospodaření na Hradě.

Komunisté posílají na Hrad náplast: 16 milionů navíc

Zač tedy bude omezený Hrad v příštím roce nejvíc utrácet? Největší suma z celkových 389 milionů korun míří do Správy Pražského hradu, což jsou výdaje na provoz areálu a opravu památek – téměř 232 milionů korun.

Vlastní prezidentská kancelář měla původně na výdaje vyčleněno 125 milionů korun, tyto peníze jsou určeny především na odměny zaměstnanců – průměrný plat v prezidentské kanceláři činí 47 tisíc korun. Věrní komunisté nakonec přispěchali na pomoc seškrtanému Hradu, když poslankyně Miloslava Vostrá z KSČM prosadila alespoň „náplast“ – navýšení výdajů pro prezidentovu kancelář o 16 milionů korun v příštím roce.

Ale ani tím nevykompenzovaly obrovský propad příspěvku na hospodářství v Lesní správě Lány, kam v roce 2019 míří zhruba 32 milionů korun, zatímco ještě letos to bylo 143 milionů.

Reklama

Doporučované