Hlavní obsah

Grammy ovládly ženy. Publikum si získala Michelle Obamová

Ženská energie na cenách Grammy.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Letošním hudebním cenám Grammy vládly ženy. Na pódiu se objevila i bývalá americká první dáma, která si získala publikum.

Článek

Minulý ročník udílení hudebních cen Grammy zastínil výrok předsedy akademie Neila Portnowa, který řekl, že by ženy měly být více průbojné a měly by se víc snažit, aby prorazily. Letošní ročník se tak nesl více ve znamení ženské energie, jak píší zahraniční glosátoři. Na pódiu předčasně oslavila své 75. narozeniny zpěvačka Diana Ross, vystoupení ale měla i legendární Dolly Parton, která zazpívala svou slavnou „Jolene“. Večer ale ovládla hlavně bývalá americká první dáma Michelle Obamová.

Obamová se na pódiu objevila po boku zpěvaček Lady Gaga, Jennifer Lopezové, Alicie Keysové a Jady Pinkett Smithové. Ženy společně mluvily o ženské sounáležitosti, rovnosti pohlaví a o hudbě. „Hudba mi vždy pomohla říct můj vlastní příběh… Je jedno, jestli máme rádi country, rock nebo rap, hudba nám pomáhá sdílet sebe samé, naši důstojnost, bolesti, naděje a radosti, pomáhá nám slyšet jeden druhého,“ řekla v sále Obamová.

Večerem provázela nenalíčená zpěvačka Alicia Keysová, která byla první moderátorkou cen Grammy za posledních 14 let, jak podotkla například americká CNN. První ženskou moderátorkou předávání Grammy byla v roce 1992 herečka Whoopi Goldbergová. Keysová měla kromě moderování i živá vystoupení. Při nich zahrála své písně i slavné hity jako například skladbu nazpívanou Robertou Flackovou „Killing Me Softly“ nebo píseň Nata Kinga „Unforgettable“. Druhou polovinu čtyři hodiny trvajícího předávání cen zpěvačka uvedla simultánní hrou na dvě piana.

Slavnostního galavečera se odmítlo zúčastnit hned několik celebrit, mezi nimi například Beyoncé, Taylor Swiftová nebo Ariana Grandeová, která vyhrála cenu za nejlepší popové vokální album. Grandeová jako důvod své nepřítomnosti udala, že ji hlavní producent Grammy Kern Ehrlich nutil zpívat jím vybrané písně, na sociálních sítích to zveřejnila poté, co Ehrlich médiím řekl, že si Grandeová nestihla připravit vystoupení.

Nejdůležitější cenu Grammy za album roku vyhrála country zpěvačka Kacey Musgravesová, za album Golden Hour. Jeho písně mapují to, jak se Musgravesová zamilovala do svého manžela Rustona Kellyho. Raperka Cardi B zase jako první žena získala cenu za nejlepší rapové album.

Reklama

Související témata:

Doporučované