Hlavní obsah

Minus pro Babiše. Němci ho dopsali jako majitele Agrofertu

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš trvá na tom, že vazby s Agrofertem zpřetrhal tím, že jej převedl do svěřenských fondů.

Reklama

Německo je po Slovensku nebo Británii další zemí, která označila českého premiéra za ovládající osobu ve skupině Agrofert. Původně byla v německém rejstříku zapsaná jen manželka Monika a ostatní protektoři svěřenských fondů.

Článek

Pozice premiéra Andreje Babiše ve sporu o střet zájmů se o něco zhoršila. Německé úřady dopsaly jeho jméno mezi ovládající osoby u tamních společností, které patří do skupiny Agrofert.

Podobně Babiše evidují jako konečného vlastníka firem také obdobné rejstříky na Slovensku nebo v Británii.

Šéf hnutí ANO tím do značné míry přišel o důležitý argument, že k informacím z rejstříku v různých zemích se nedá přihlížet, protože se jejich přístup v určování tzv. skutečných majitelů firem navzájem liší.

Jedinou ze třech zemí, ve které má Agrofert významné aktivity a která nepovažuje Babiše za jeho skutečného majitele, tak podle dostupných informací zůstává Česká republika. Na rozdíl od německého nebo slovenského rejstříku je navíc tuzemská Evidence skutečných majitelů neveřejná.

V německém Rejstříku transparentnosti byli původně jako „ekonomicky oprávnění“ zapsáni jen členové orgánů dvou svěřenských fondů, do kterých Babiš v roce 2017 převedl své podniky. Jedním z „protektorů“ fondů je i premiérova manželka Monika.

Foto: Transparenzregister, Seznam Zprávy

První stránka z aktuálního výpisu ovládajících osob u společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz, největší společnosti ze skupiny Agrofert.

O doplnění Babiše do rejstříku se zasloužila německá pobočka organizace Transparency International, která na to loni v listopadu upozornila německé úřady. Ve čtvrtek pak Transparency oznámila, že premiérovo jméno už v rejstříku figuruje.

Důkazem je rejstříkový výpis největší firmy Agrofertu, východoněmecké chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Babiš je na něm aktuálně uveden hned dvakrát - jednak jako konečný příjemce zisků ze svěřenských fondů a dále v kategorii, která zahrnuje zakladatele, správce nebo protektory fondů.

„Navzdory veškeré publicitě, kterou Agrofert vyvolal, byl český premiér schopen zastírat osobní a ekonomické vazby k jeho německé dceřiné firmě,“ uvedl k tomu finanční odborník německé pobočky Transparency International Stephan Klaus Ohme.

Vedení rejstříků skutečných majitelů vyžadují po členských státech Evropské unie nové směrnice proti praní špinavých peněz. Nová verze tohoto registru se připravuje i v Česku.

Jeho současná podoba vyhovuje postoji Babišovy vlády, že převedením podniků pod svěřenské fondy šéf hnutí ANO splnil svoji zákonnou povinnost a skutečným majitelem Agrofertu není.

Pokud by české úřady akceptovaly, že Babiš Agrofert ovládá, přiznaly by tak stav, který by měl pro holding tvrdé hospodářské následky. Firmy ze skupiny by se těžko mohly ucházet o veřejné zakázky nebo čerpat dotace. Za poslední tři kalendářní roky si přitom skupina podle hrubých propočtů tímto způsobem přišla na 20 miliard korun.

Nárok na evropské dotace už Agrofertu upřel audit Evropské komise. Skupina však získala část požadovaných peněz z českého rozpočtu a stále čerpá také přímé zemědělské platby.

Reklama

Doporučované