Hlavní obsah

Minuta po minutě: Mít dítě je dnes za trest? Politici se dohadovali, jak má, nebo nemá stát zajistit rodinu

To nejlepší z předvolební debaty v Hradci Králové.

 

Reklama

Seznam Zprávy uspořádaly další ze série předvolebních debat. Tentokrát byla na hudebním festivalu Hip Hop Kemp v Hradci Králové.

Článek

V kolika letech bychom měli odcházet do důchodu? Bude vůbec za několik desítek let na penze, až je budou potřebovat dnešní třicátníci? A jak se budou starat děti o svoje rodiče? Může po nich stát vymáhat, aby o ně pečovaly?

Další z předvolebních debat Seznam Zpráv s názvem „Tahle země není pro starý” se věnovala problematice mladých lidí a jejich uplatnění ve společnosti a také tomu, jak si můžou spořit na důchody. Stejně tak se moderátoři Jindřich Šídlo a Jiří Kubík ptali hostů na to, jestli umožňuje stát mladým lidem, aby si zakládali rodiny, měli kde bydlet a zvládali péči i o svoje staré rodiče. Tématem bylo i stáří a to, s čím můžou senioři počítat. Tedy jestli je dostatek sociálních a pečovatelských služeb.

Debata Hip Hop Kemp.Video: Jiří Kubík, Jindřich Šídlo

Hosty v Hradci Králové byli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, školský expert ODS Václav Klaus mladší, ministr bez portfeje Jan Chvojka z ČSSD, ředitelka Alzheimercentra Jaroslava Jůzová, studentka a finalistka soutěže Hledá se LEADr. Andrea Procházková.

Podívejte se ve videu nahoře, jak debata vypadala. Tady je stručný minutovník, podle kterého najdete, o jakých tématech byla řeč.

Čeho se bojíte ve stáří? (ve videu stopáž od 1:16 do 3:05)

Spoříte si na důchod a kolik by to mělo být? (ve videu stopáž od 5:17 do 8:28)

Kdy budeme odcházet do důchodu? (ve videu stopáž od 8:30 do 19:20)

Jak udržet mladé lidi, aby zůstali pracovat doma a neodcházeli do zahraničí? (ve videu stopáž od 19:20 do 21:30)

Jak vysoká by měla být rodičovská a platí tradiční přístup, že otec je živitelem rodiny? (ve videu stopáž od 26:30)

Jak bude vypadat péče o seniory? A měl by stát vymáhat po dětech, aby se staraly o své rodiče? (ve videu stopáž od 45:00 do konce)

Reklama

Doporučované