Hlavní obsah

Mír na Blízkém východě? Bez konfrontace s Íránem to nepůjde, říká šéf americké diplomacie

Svět bez obalu: S americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem o íránské hrozbě.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mike Pompeo poskytl rozhovor Rádiu Svobodná Evropa. Během něj vyjmenoval, proč se americká diplomacie tolik soustředí na Írán a rizika, která podle ní představuje.

Článek

„Bez konfrontace s Íránem nelze na Blízkém východě dosáhnout míru,“ prohlásil minulý týden americký ministr zahraničí Mike Pompeo na konferenci ve Varšavě.

Írán je podle Pompea největším nebezpečím na Blízkém východě. „Když se hovoří o Hizballáhu, musíte zmínit Írán. Když hovoříte o zločinech Hútíů v Jemenu, je za tím Írán,” tvrdí Pompeo v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. „Nikdo na této konferenci nezpochybnil, že íránská hrozba je reálná – ani arabské země, ani asijské země, nebo země Jižní Ameriky či Blízkého východu. Všichni chápou, že tady existuje hrozba, kterou představuje Írán vůči občanům jejich zemí. A tak na tom pracujeme. Existují rozdílné názory, jak tento problém řešit. Evropanům se líbí íránská jaderná dohoda, my jsme udělali zcela jiné rozhodnutí. Myslíme si, že peníze, které přicházejí do Íránu, totiž končí v rukou Qassema Solejmaniho – šéfa Islámské revoluční gardy. A on je používá na sponzorování zločinů a také na perzekuci vůči íránským občanům.“

USA se tak podle Pompea rozhodly vyslyšet hlas Íránců. „Zorganizovali jsme tuto konferenci, abychom naši věc posunuli dál. A já jsem přesvědčen, že odsud odjedeme více propojeni, abychom byli schopni se vypořádat se všemi hrozbami, kterým na Blízkém východě čelíme,” uvedl v rozhovoru americký ministr zahraničí.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované