Hlavní obsah

Mír na obzoru. Čína se s USA snaží vyjednat podmínky, které by zastavily obchodní válku

Jedním z důkazů o odblokování situace je i páteční diskuse mezi americkým ministrem financí a hlavním ekonomickým zmocněncem Číny.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Čína i Spojené státy zahajují jednání, díky nimž by mohla skončit obchodní válka mezi oběma ekonomikami. Momentálně se oba subjekty nachází ve fázi počátečních vyjednávání. Zásadním bude listopadový summit G20.

Článek

Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy stojí oba dotčené subjekty spoustu peněz. Navíc zavádění cel nejspíše nepřineslo kýžený výsledek, proto se obě strany snaží dojít ke kompromisu. Čínské úřady zveřejnily sérii potenciálních ústupků, které mohou nabídnout Trumpově administrativě. Poprvé od léta se tak Si Ťin-pching snaží předefinovat podmínky obchodní války se Spojenými státy. Informaci přinesla agentura Bloomberg od tří věrohodných zdrojů.

Závazky zatím úplně neodpovídají hlavním požadavkům Donalda Trumpa na reformy, které by měl čínský systém udělat. Podle informovaných zdrojů by tak měla jednání trvat ještě dlouhou dobu. Jednání mezi dvěma největšími ekonomikami světa podle nich ale pokračují konstruktivně.

Většina dokumentů vypadá jako předělávka předchozích změn, které již Peking provedl. Mezi ně patří zvýšení kapitálových limitů na zahraniční investice v některých průmyslových odvětvích. Informované zdroje nabídku od Číny popsaly jako snahu o konstruktivní diskuse mezi dvě stranami, jejíž podrobná jednání nejspíš proběhnou na mítinku G20.

Jedním z důkazů o odblokování situace je i páteční diskuse mezi americkým ministrem financí Stevenem Mnuchinem a hlavním ekonomickým zmocněncem Číny, Liu He. Jednání na této úrovni probíhají poprvé po několika měsících. Rovněž hlavní poradce Trumpovy národní ekonomické rady, Larry Kudlow, potvrdil, že obě země spolu jednají na všech úrovních.

Finální resumé ale stále není jisté, protože Američané ve svých jednáních prokazují určitou disproporci. Pro pokračování diskusí, potažmo dohody s Pekingem je Mnuchin. Naproti tomu další z reprezentantů Spojených států jako Robert Lighthizer požadují razantnější reformy a přejí si více tlačit na Čínu.

Reklama

Související témata:

Doporučované