Hlavní obsah

Filip Horký v Bruselu. Míra propagandy je ohromující. Některé útoky měly ovlivnit volby, říká eurokomisař King

Filip Horký vyzpovídal v Bruselu eurokomisaře Kinga.

 

Reklama

Některé z nepravdivých zpráv o EU jsou opravdu nechutné. Nedávno se například objevila informace, že EU financuje programy, které podporují incest, říká eurokomisař Julian King.

Článek

„Ty informace mají za cíl podkopat instituce, které jsou jejich terčem. Mají ovlivnit debatu o některých otázkách nebo se jen snaží zpochybnit náš způsob života a naše hodnoty. Propaganda nepochází výhradně z ruských zdrojů,“ říká eurokomisař Julian King v rozhovoru ze sídla Evropské komise v Bruselu.

„Došlo i k útokům, které měly za cíl ovlivnit volby. Například ve Francii jsme byli svědky pokusu o útok na Macronovu kampaň. Takže to není jen teorie. Nemáme však důkazy, jež by prokázaly, že se to povedlo,“ tvrdí King o diskusi, která se vedla i před českými prezidentskými volbami. Evropská unie se chce propagandě a šíření nepravdivých zpráv bránit.

Komisař King odmítá kritiku, že sama EU financuje činnost, kterou lze vnímat jako možnou propagandu. „Musíme mít na paměti hodnoty, které chceme bránit. Mezi tyto hodnoty patří v prvé řadě svoboda projevu. Svoboda klást otázky a nesouhlasit. Netvrdíme, že existuje jediná verze pravdy. To poslední, co bychom propagovali, je něco jako ministerstvo pravdy z filmu 1984,“ dodává King.

Jak se daří EU bojovat s terorismem? Jsme připraveni na možné ohrožení kybernetického prostoru? Daří se propagandě a hoaxům podkopávat důvěru v evropské instituce a základní hodnoty? Podívejte se na rozhovor Filipa Horkého v úvodním videu.

Reklama

Doporučované