Hlavní obsah

Topolánek chce kandidovat na prezidenta, podporu hledá u senátorů

Mirek Topolánek chce kandidovat na prezidenta.

 

Reklama

Pro svou nominaci hodlá získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS, potřebné podpisy ale ještě nemá.

Článek

Podrobnosti chce oznámit v úterý, kdy je nutné přihlášky do prezidentské volby odevzdat. Prezidentský kandidát pro senátorskou nominaci potřebuje podporu nejméně deseti senátorů.

„Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta, a začal jsem shánět podpisy. To rozhodnutí u mě osobně dávno padlo,” citoval Blesk bývalého předsedu vlády.

Informace o Topolánkově možné kandidatuře se v médiích objevily v minulých dnech.

Předseda ODS Petr Fiala se v neděli ke spekulacím ohledně Topolánkovy kandidatury odmítl vyjádřit. Občanští demokraté zveřejní svou strategii pro prezidentské volby po neděli, řekl.

Do voleb se mohou přihlásit zájemci, kteří se prokážou 50 tisíci ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů, nebo 20 poslanců.

Zatím kandidaturu odevzdali bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, textař a podnikatel Michal Horáček, hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek.

Prezidentské volby budou 12. a 13. ledna 2018.

Reklama

Doporučované