Hlavní obsah

Míří na mě falešné směnky, stěžuje si finanční pistolník Krúpa. Jde o skupinu Arca

Finančník Pavol Krúpa.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Pavol Krúpa, finančník a bývalý šéf Arca Capital, čelí věřitelům, kteří investovali peníze přes firmu Arca Investments. Mají směnky, na kterých je jeho podpis. Podle Krúpy je ale falešný, a vše tak řeší právně.

Článek

Do dějství okolo finanční skupiny Arca, která minulý týden v Česku zažádala o ochranu před věřiteli, poprvé veřejně vstoupil další z důležitých hráčů. Její někdejší zakladatel a současný věřitel Pavol Krúpa – muž s image drsného finančníka. V rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že se na něj obracejí investoři, kteří vložili peníze do slovenské společnosti Arca Investments a mají je zajištěné směnkou s jeho podpisem. Potíž podle Krúpy spočívá v tom, že je tento podpis falešný.

Na jedné ze směnek, kterou má redakce k dispozici, figuruje Krúpa jako aval, tedy ručitel. Za vystavitele Arca Investments je na směnce podepsán současný šéf společnosti Arca Rastislav Velič. „Už jsem rozeslal prohlášení, že podpis avala není můj, a učinil jsem všechny právní kroky, abych odvrátil újmu mně a klientům,“ říká Pavol Krúpa, jenž oficiálně investiční skupinu Arca opustil před dvěma lety, ovšem stále jí zůstal nablízku. Například jako šéf dozorčí rady investičního fondu Arca Capital CEE. Podle Krúpy pocházejí podpisy z doby, kdy už ve firmě nefiguroval.

Extrémní újma

Sám se zároveň pasuje do role věřitele firmy ve finančních potížích, ovšem podle směnek je také dlužníkem. O kolik jde peněz, nechce ani v jednom případě komentovat. Vzhledem k penězům plynoucím z investic společnosti Arca ovšem může jít až o řád stovek milionů korun. Proč by měl někdo chtít falšovat Krúpovy podpisy? Podle něj jeho jméno na klienty, kteří chtějí investovat, stále funguje. Zatím si ovšem finančník dává dobrý pozor, aby na nikoho neukázal prstem. „Každopádně újma je extrémní, jde o velké sumy. Ztrácím kredibilitu. Víc to nechci rozvíjet,“ dodal Pavol Krúpa.

Jeho bývalý společník a přítel Rastislav Velič, který teď řídí Arcu, jež je v moratoriu v Česku i na Slovensku, je zatím také opatrný. „Nechápu, proč říká takové věci do médií. Bavili jsme se před dvěma týdny naposledy a nic nebyl problém. Může to být nějaká forma jeho obrany. Každopádně skupině taková prohlášení nepomáhají a určitě neuklidní věřitele nebo případné partnery,“ uvedl pro Seznam Zprávy Rastislav Velič s tím, že dělá vše nejlepší pro současné věřitele.

Krúpa si vyšlápl na Veliče

Pavol Krúpa to vidí jinak, a pokud jde o současné řízení a vývoj ve firmě, tak si nebere servítky. Podle něj by Rastislav Velič měl z vedení odstoupit nebo k sobě aspoň přibrat další osoby. „Věřitelé by se měli spojit a zatlačit na Veliče, aby tam (do vedení) dal jinou osobu,“ říká Krúpa. Důvodem podle něho je, že věřitelé nedostávají všechny informace o byznysu a hospodaření skupiny. Ta je v poslední době zkoušená nejen koronavirovou krizí a moratorium na sebe vyhlásila jako první na Slovensku. Podle informací týdeníku Hrot činí její dluhy zhruba 27 miliard korun a ocenění jejího majetku, do něhož patří realitní, průmyslové i energetické firmy, je nejasné. V Česku má teď každopádně Arca tři měsíce času na řešení potíží, na Slovensku už jí ovšem moratorium brzy vyprší.

Kdo je Pavol Krúpa

Slovenský podnikatel a finančník žijící v České republice.

Majitel investiční společnosti Krupa Global Investments, dříve akcionář skupiny Arca Capital.

Skupuje firmy ve finančních potížích za účelem jejich ovládnutí.

Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě, podnikat začal už na střední škole.

S jeho agresivní podnikatelskou strategií je spojena řada různých kauz a kontroverzí včetně obvinění z korupce a vydírání.

Je svobodný a bezdětný.

„Sedím s partnery a tvoříme strategii. Do skupiny nemůže přijít někdo zvenčí, když jí nebude rozumět. Neříkám, že jsem génius, ale pozval jsem do pracovního týmu ty nejlepší, například Dentons a PwC,“ kontruje Rastislav Velič. Oba se shodnou na tom, že skupina pravděpodobně skončí v insolvenci. Pak se bude hrát o její řešení, pro věřitele bývá výhodnější reorganizace, tedy pokus o zachránění firmy. Bude také důležité, zda by proběhla v Česku, nebo na Slovensku.

Kdo je Rastislav Velič

• Do společnosti Arca Capital vstoupil v roce 2014, dnes je jejím největším podílníkem.

• Je absolventem Ekonomické univerzity v Bratislavě.

• V roce 2018 se dohodl s Pavolem Krúpou na jeho odchodu ze společnosti Arca Capital, operace byla tehdy líčena jako přátelský rozchod.

• Arca Capital dluží podle některých zdrojů 20 miliard korun, má ale i rozsáhlá aktiva, mimo jiné v desítkách nemovitostí.

Peníze velkých byznysmenů

Další vývoj ve společnosti Arca Capital je každopádně v českých a slovenských finančních kruzích ostře sledován. Peníze jí svěřilo hodně lidí včetně úspěšných byznysmenů, a to často přes věrohodné prostředníky. Je tak do jisté míry ohrožena pověst roky budovaného investičního systému, v němž je hodně aktivní například J&T Banka.

Co se týče pravosti podpisů na směnkách, to je spor, který se může dostat až před soud. Podle oslovených byznysmenů každopádně patří směnky obecně k těm nejsnáze vymahatelným finančním nástrojům. Jinak řečeno, velmi těžko se brání proti jejich splacení, pokud je jejich držitel uplatní. A případné důkazní břemeno, že mají nějakou vadu, jako je například falešný podpis, leží především na straně vystavitele. Sám Krúpa připouští, že mu mohou výrazně škodit.

Reklama

Doporučované