Hlavní obsah

Míříme do zdi. Další krizi Česko nezvládne, varuje analytik David Klimeš

Klimeš: Když budeme mít mzdy jako v Německu, systém se rozpadne.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Konec prosperity se blíží, ale žádná politická strana se neodvažuje nabídnout voličům nepopulární změny, říká novinář David Klimeš.

Článek

Zvyšování mezd se stalo hlavním tématem nadcházejících voleb. Česku to ale nepomůže, říká analytik týdeníku Ekonom David Klimeš. „Nemůžeme bojovat proti levné práci, aniž bychom bojovali proti levné ekonomice. A jinou nemáme,“ shrnuje diagnózu, kterou popsal ve své čerstvé knížce Jak probudit Česko.

„Dosavadní systém dožívá, jen si to lidé neuvědomují,“ dodává. A nabízí i vlastní recept na nový sociálně ekonomický model. Léčbu podle něj mohou nastartovat tři medikamenty: reforma daní, reforma důchodového a zdravotnického systému a výrazné posílení občanské společnosti, jež by zvýšilo aktivitu a zájem Čechů o věci veřejné.

Jenže nic takového politické strany lidem nenavrhují. Proč Češi tíhnou k populismu? Je jim skutečně jedno, jak jejich stát funguje? A může politik prorazit i s plánem na zvýšení daně z nemovitosti? Pusťte si rozhovor s Davidem Klimešem ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované