Hlavní obsah

Míříme k druhému místu ve volbách, tvrdí poslanec ODS Marek Benda

Rozhovor s Markem Bendou: A v Praze skončíme ve volbách první.

 

Reklama

Nejdéle sloužící člen českého parlamentu se chystá na své deváté sněmovní volby.

Článek

Když Andrej Babiš ve Sněmovně posměšně opakuje svůj slogan „Benda - legenda", myslí to jako urážku.

Osmačtyřicetiletý poslanec ODS, který v českém sněmu zasedá s dvouletou přestávkou už od jara 1990, je ale na svou dlouhou politickou dráhu hrdý - koneckonců se do křesla ve Sněmovní dostal vždy díky hlasům voličů, v posledních dvou volbách navíc ze spolehlivě nevolitelného místa.

„Všude na světě se to považuje za klad, jen my žijeme v dojmu, že máme politiky co dva roky vyměnit," říká Marek Benda, který se právě chystá na své deváté sněmovní volby, tentokrát z šestého místa pražské kandidátky ODS.

Aby nemusel spoléhat na preferenční hlasy, musela by ODS získat v Praze kolem 18 procent hlasů. A Benda si myslí, že to vůbec není nedosažitelný cíl. (V minulých volbách v roce 2013 sebrala ODS v Praze 12 procent hlasů.)

„Při tom, co se teď odehrává, směřujeme k tomu, abychom ve volbách skončili druzí," tvrdí optimisticky Benda. „A v Praze skončíme první."

„Tradičním" tématem, s nímž je někdejší člen Křesťanskodemokratické strany a syn významného českého disidenta Václava Bendy spojován, je zákaz kouření, proti němuž urputně řadu let bojuje. On ale říká, že tím bojuje za svobodu podnikatelů.

„Diktovat soukromým subjektům zdravý životní styl je strašně nebezpečné. Stát chce předepisovat lidem, jak se mají chovat v soukromém prostoru. A to je přesně ten socialismus, z nějž jsme se před 30 lety snažili dostat," je přesvědčen Benda, dlouholetý zasloužilý kuřák, který se už ale tradičních cigaret vzdal - a přešel na jejich elektronickou verzi.

Pusťte si  celý rozhovor s Markem Bendou v úvodu článku. Hovoří o tom, jak jsou kuřáci „pronásledováni", o plánech ODS po volbách a o tom, kdy ODS představí vlastního prezidentského kandidáta.

Reklama

Doporučované