Hlavní obsah

Mírnější Vánoce, přísné jaro? Británie má plán, který nemyslí na všechny

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční covidový Londýn.

Reklama

Plán Borise Johnsona na záchranu nejen Vánoc se s všeobecným nadšením nesetkal. Model sice zajistí kratší karanténu pro cestující, znamená ale zvlášť přísná opatření až do jara. Na poplach bijí i statistiky domácích úmrtí seniorů.

Článek

Velká Británie ve snaze sestoupit z covidové horské dráhy zavádí nová pravidla upravující povinnosti pro cestující. Nový třístupňový model, který představil premiér Boris Johnson, by měl ale řídit životy Britů až do konce března.

Kratší karanténa

Cestující přijíždějící do Anglie už nebudou muset trávit v povinné karanténě celé dva týdny. Podle nového pravidla, které vstoupí v platnost 15. prosince, postačí pět dnů. V případě, že si dotyčný zaplatí test na koronavirus.

Samoplátci u soukromých testovacích firem zaplatí mezi 65 a 120 librami. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že tento krok „posílí mezinárodní cestování při zachování bezpečnosti veřejnosti“. Cestovní ruch tento nápad uvítal s tím, že „včera bylo pozdě“.

Myšlenka snížení přísnosti karantény pro cestující může vejít v platnost díky novému třístupňovému systému, který Boris Johnson představil jako následníka lockdownu končícího 2. prosince.

Vánoční chaos na cestách

S blížícími se Vánoci tak může nastat mírné uvolnění, což ale vyžaduje připravenost všech resortů. Britští ministři se obávají vánočního cestovního chaosu. Vláda nyní zvažuje, že povolí shromažďování domácností po dobu pěti dnů počínaje Štědrým dnem. Boris Johnson nicméně varoval, že rodiny by během návštěv měly vzít na vědomí, že „virus vánoční příměří neposkytne, protože neví, že jsou Vánoce“. Kvóta na rodinné setkávání ale vytváří otazníky i jinde – zvyšují se vyhlídky na přeplněné silnice a vlaky, zejména pak během probíhající plánované modernizace trati.

Třístupňový model tak dostává trhliny ještě před jeho zahájením a labouristé vyzývají vládu, aby si minimálně pro problém v dopravě vymyslela řešení.

Nový režim popisuje 56stránkový dokument, který počítá s třístupňovým modelem do konce března. Boris Johnson varoval, že v některých případech budou pravidla přísnější než před lockdownem, a poprosil veřejnost, aby tento „jeden poslední krok“ před očekávaným zavedením vakcíny a hromadného testování vydržela a přijala. „Mrzí mě, že to musím říct, ale očekáváme, že aspoň dočasně bude na vyšších úrovních víc regionů než dříve,“ řekl v Dolní sněmovně. „S pomocí těchto tvrdších opatření a rychlejších testů prováděných ve větším měřítku ale budeme schopni držet číslo R pod jedna, potom bude pro regiony možné na stupnici opět klesat.“

Třístupňový plán

Plán v těch lepších případech povoluje otevření všech obchodů po celé zemi, stejně tak posiloven, kadeřnictví a zkrášlovacích salonů, čímž formálně skončí instrukce „zůstaňte doma“. U venkovního shromažďování zavládne opět „pravidlo šesti“.

Úroveň číslo jedna povoluje setkávání šesti lidí uvnitř i venku a umožní navštěvování mezi domácnostmi. Druhá a třetí úroveň dovoluje pouze venkovní setkávání, na úrovni nejvyšší pouze v parcích nebo ve veřejných zahradách.

Rovněž se otevřou svatostánky a povolí svatby. Na sportovních akcích uvnitř i venku se opět za pravidel sociálního distancování ukážou diváci, s výjimkou třetí úrovně. První úroveň umožní shromažďování na sportovištích čtyř tisícům lidí nebo do zaplnění 50 procent kapacity. V restauracích bude v rámci druhé úrovně prodáván alkohol pouze s „nezbytným jídlem“, na úrovni třetí budou podniky, kavárny a hospody fungovat jen na roznáškách a online objednávkách. Mění se také otevírací doba restaurací a hospod. Obsluhovat přestanou ve 22:00, hosté budou mít další hodinu na postupný odchod tak, aby po desáté nevznikaly nápory v dopravě.

Covid Vánoce neslaví

Konečné rozhodnutí ohledně vánoční Británie padne v Downing Street až příští týden. Jednat se bude například i o setkávání členů více domácností ve vnitřních prostorech. Johnson si však neodpustil naléhat na opatrnost lidí. „Nemůžu říct, že letos budou Vánoce normální, ale v tomto období je čas strávený s blízkými o to vzácnější. Všichni chceme nějaké Vánoce, potřebujeme je, určitě cítíme, že si to zasloužíme. Ale to, co nechceme, je házet opatrnost do větru a nechat virus znovu vzplanout. Tento virus zjevně neudělí vánoční příměří. Neví, že jsou Vánoce, a rodiny budou muset pečlivě posoudit riziko návštěvy starších příbuzných.“

Ne všichni poslanci jsou z Johnsonova třístupňového plánu nadšení. Chvíli na jeho představení se ozvali konzervativní poslanci v čele s Markem Harperem, předsedajícím skupině Covid Recovery Group. 70 z nich podepsalo dopis, ve kterém upozorňují na příliš přísná opatření, která skupina možná nepodpoří.

Lidé umírají doma

Body myšlence na izolaci v regionech v nejhorším trvající až do jara ale nefandí statistiky. Čísla Úřadu pro národní statistiku (ONS) ukazují, že během období letošního roku značně narostly počty lidí umírajících ve svých domovech. Na vině jsou srdeční choroby, demence i Alzheimerova choroba, tedy nemoci jindy léčené za pomocí specializovaných center. ONS mluví o 26 tisících úmrtí navíc v domácím prostředí, zatímco počty úmrtí v nemocnicích z těchto příčin ve stejné míře klesly.

Přestože zmíněná onemocnění nejsou přímým symptomem covidu-19, i v tomto případě je částečně na vině – je důvodem, proč bylo v nemocnicích v letošním roce léčeno méně lidí s těmito obtížemi. Druhým odůvodněním této odchylky v letošní statistice může být rozhodnutí starších lidí skutečně raději zůstávat doma. Na poplach tak bije třeba Charitativní organizace pro Alzheimerovu chorobu, která poukazuje na vedlejší dopady lockdownu a osobní izolace na psychiku starších lidí.

Srdce a hlava

V období mezi březnem a září bylo v Anglii o 24 387 úmrtí v soukromí více, ve Walesu pak 1644. Velká většina covidem-19 netrpěla. O 25 procent více Angličanů zemřelo ve svých domovech na srdeční choroby, ve Walesu číslo vyšplhalo na 22,7 procenta. Na druhou stranu nemocnice ohlásily čtvrtinový pokles zemřelých pacientů v důsledku srdečních onemocnění.

V porovnání s předchozími roky za poslední půlrok v Anglii přibylo úmrtí doma na rakovinu a onemocnění dýchacích cest. Údaje ONS ukazují, že úmrtí v soukromých domech, nemocnicích a pečovatelských domech byla vysoko nad pětiletým průměrem v dubnu a květnu, na vrcholu epidemie ve Velké Británii. Od té doby úmrtí v domovech péče a nemocnicích klesla pod běžnou úroveň, kde se drží doteď.

Profesor Sir David Spiegelhalter, předseda Wintonova centra pro komunikaci o rizicích na University of Cambridge uvedl, že v tom případě každý den zemře doma dalších 100 lidí. „Obvykle každý den zemře ve svých domovech v Anglii a Walesu kolem 300 lidí,“ uvedl. „Nejnovější analýza ONS potvrzuje, že i po vrcholu epidemie to zůstalo kolem 400 denně a nevykazuje to žádné známky poklesu. To je jedna třetina navíc a jen v několika případech lze vinit covid-19.“

„Lidé se zdráhali jít do nemocnice, byli od toho odrazováni nebo se jim péče nedostalo,“ dodal pro BBC Spiegelhalter. Alzheimer's Research UK uvádí, že skutečnost, že ve svých domovech umírá na demenci více lidí než kdykoli předtím, je „skutečně srdcervoucí“. „Mnoho lidí říká, že by raději zemřeli doma, ale musí být jasné, že lidé s demencí mají přístup k lékařské pomoci, kterou potřebují během pandemie,“ uvedla ředitelka pro politiku a veřejné záležitosti Samantha Benhamová-Hermetzová.

„Je pravděpodobné, že k tam velkému nárůstu vedly faktory, jako je sociální izolace a strach lidí z přístupu k péči, kterou potřebují. Proto je důležitější než kdy jindy, aby lidé s demencí nebyli opomíjeni.“

Reklama

Doporučované