Hlavní obsah

Video: Tak se loučil Miroslav Kalousek. Smířlivý projev dojal Sněmovnu

Odcházející poslanec Miroslav Kalousek.Video: psp.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý nečekaně složil poslanecký mandát.

Článek

„Moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila. Rozhodl jsem se, že svůj mandát dnes ukončím,“ řekl na úvod úterního jednání Sněmovny svým překvapeným kolegům poslanec Miroslav Kalousek.

Své rozhodnutí politik oficiálně zdůvodnil tím, že Sněmovna už nyní bude jednat v době předvolební kampaně, která se ho netýká. „Pokládám za racionální a taktické, aby v takovém případě nadále ve Sněmovně v diskuzi dominantně vystupovali ti poslanci, kteří se v letošních volbách budou ucházet o hlasy voličů, což já, jak známo, nejsem,“ uvedl Kalousek.

Kalousek již dříve oznámil, že v letošních sněmovních volbách nebude znovu kandidovat. Spolu s ním po volbách skončí i další zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Co dál? Dám si několik měsíců prázdniny, budu přemýšlet a pak se rozhodnu s čistou hlavou,“ uvedl Kalousek na odchodu ze Sněmovny.

Kalousek končí. Tohle jsou hlavní momenty jeho politické kariéry:

Kalousek, který loni v prosinci oslavil 60 let, chce setrvat v TOP 09 a předávat jí své zkušenosti a znalosti. „Jsem k dispozici a nadále budu k dispozici poradním hlasem komukoliv, kdo o to požádá, koneckonců to se nebude týkat jenom TOP 09,“ uvedl.

Jeho nástupcem se stane místopředseda TOP 09 a starosta Roztok Jan Jakob. „Podzimní volby jsou mimořádnou a zároveň možná i poslední šancí, kdy mohou představitelé demokratických stran převzít moc od amatérů, populistů a extremistů. Zároveň se pokusím navázat na dlouholetou práci Miroslava Kalouska v oblasti rozpočtové zodpovědnosti,“ řekl Jakob. Kvůli funkci rezignuje na post radního Středočeského kraje.

Kromě poslaneckého mandátu zastával bývalý předseda TOP 09 také funkci předsedy poslaneckého klubu strany. Novým šéfem byl zvolen poslanec Vlastimil Válek.

Kalouskův nečekaný odchod mírně zkomplikoval jednání dolní komory. Předseda Radek Vondráček musel na chvíli přerušit schůzi a řešit technické problémy při hlasování. „Vznikly tím, že bylo nutné odhlásit poslance Kalouska ze systému,“ uvedl poté Vondráček.

Miroslav Kalousek jako jediný z českých politiků přivedl do Sněmovny dvě strany v roli předsedy – v roce 2006 KDU-ČSL, v roce 2010 pak TOP 09. Byl ministrem financí ve dvou vládách – Topolánkově a Nečasově. Na Kalouska jako politika mají lidé vyhraněné názory – jedni na něj nedají dopustit, ale větší část mu nemůže přijít na jméno.

Miroslav Kalousek působil v 90. letech jako náměstek na Ministerstvu obrany a později coby poradce předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe. V roce 1998 kandidoval v rodných jižních Čechách a byl zvolen poslancem. V roce 2003 se na sjezdu KDU-ČSL v Ostravě stal šéfem strany. Sebevědomý obhájce postu Cyril Svoboda jen těžko skrýval překvapení, když si delegáti jako nového předsedu vybrali právě Kalouska.

S lidovci – jimž v žertu občas říkal „socialisté chodící do kostela“ – si však Kalousek přestával rozumět, což vyvrcholilo v Topolánkově vládě. V ní se dal dohromady se svým sousedem na schůzích vlády, ministrem zahraničí za Stranu zelených Karlem Schwarzenbergem. A v roce 2009 založili novou stranu TOP 09, jež o rok později zazářila ve volbách ziskem téměř 17 procent hlasů.

Spojenectví z kuřárny

Jak se stalo, že zrovna Havlův spolupracovník a podporovatel lidskoprávních organizací Schwarzenberg si porozuměl s politickým pragmatikem? Tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, sám silný kuřák, vzpomíná, jak s oběma strávil dost času v kuřárně o přestávkách během jednání vlády. Takže hodně viděl a slyšel.

„Co ti dva mají společného? S oběma je velká sranda, jsou to zábavní společníci, výrazní politici a oba mají rádi stejný styl vtipné, zkratkovité politické komunikace. Schwarzenberg na schůzích kabinetu vždy posílal na žlutých papírcích své sarkastické komentáře a Kalousek měl zase ty své verše na různé situace,“ vypráví Vondra.

TOP 09 však po raketovém vstupu do velké politiky postupně uvadala – v dalších volbách v roce 2013 už získala 12 procent a v těch posledních se s 5,3 procenta hlasů jen těsně dostala do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované