Hlavní obsah

Mírové gesto pro Vietnam, výstraha pro Čínu, americká letadlová loď zakotvila v Danangu

Americká letadlová loď navštívila Vietnam poprvé od konce války v roce 1975.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Poprvé od konce války ve Vietnamu roce 1975 připlula k pobřeží země americká letadlová loď. Návštěva symbolizuje mír s Vietnamem, podle analytiků ale i varování Číně.

Článek

Americká letadlová loď Carl Vinson připlula do vietnamského přístavu Danang. Jde o historickou návštěvu, která má demonstrovat prohlubující se spolupráci mezi Hanojí a Washingtonem, neboť Američané podobné plavidlo do této jihoasijské země nevyslali od konce vietnamské války v roce 1975.

Danang, kde americká loď na jaderný pohon spustila kotvy, je symbolickým místem. Právě sem totiž připluly první americké bojové jednotky, když Spojené státy do válečného konfliktu vstoupily, poznamenala BBC.

Návštěvou Spojené státy vyslaly i varovný signál Číně

Návštěva Vietnamu není podle analytiků považována jen za gesto usmíření, ale vysílá i jasný vzkaz Číně, jež k nelibosti zemí v regionu vznáší územní nároky v Jihočínském moři a která se v oblasti jihovýchodní Asie snaží zvýšit svůj vliv.

Americká loď na jaderný pohon k břehům Vietnamu připlula v dobu, kdy Čína vydala oznámení o zvýšení rozpočtu na armádu o 8 procent, v přepočtu asi na 3,6 bilionu korun.

Vietnam byl rozdělen na dva samostatné státy - Jižní a Severní Vietnam - po rozpadu Francouzské Indočíny v roce 1954. Obě země se podle mezinárodních dohod měly následně sjednotit po demokratických volbách, ty se ale nikdy nekonaly a celý Vietnam se rozhodl ovládnout komunistický sever.

USA v krvavém konfliktu vojensky podporovaly Jižní Vietnam, po jejich stažení nakonec komunisté celou zemi dobyli a pod svou vládou sjednotili.

Reklama

Související témata:

Doporučované