Hlavní obsah

Stíhačky v akci. Kamery ukazují české piloty při misi na Islandu

 

Reklama

Mise českých vojáků na Islandu definitivně skončila. České gripeny hlídaly nebe nad ostrovem už potřetí.

Článek

Čeští piloti stíhaček Gripen už potřetí pomáhali střežit vzdušný prostor nad Islandem. Letos se jednotka zúčastnila na ostrově námořního cvičení, během kterého simulovala útok na spojenecké lodě.

Piloti si tak mohli vyzkoušet let jen několik desítek metrů nad hladinou moře.

Čeští piloti si vyzkoušeli útok na loď

České letectvo také poprvé do zahraniční operace vyvezlo rakety nebo střely středního dosahu.

„Vyzkoušeli jsme v rámci jednoho dne spolupráci s námořnictvem Francie, s válečnou fregatou, která bude začleněna do francouzského námořnictva koncem tohoto roku. Byli jsme požádáni o simulaci nízkých útoků na tuto loď," popsal Seznamu velitel českého kontingentu Jaroslav Tomaňa.

Piloti na Islandu dodržují podobný pohotovostní režim jako v Česku. Vzlétnout musí do 15 minut od vydání rozkazu, který by přišel od německého velitelství. O přibližujících se letadlech, která se chovají nestandardně, většinou operační středisko ví s dostatečným předstihem. Pokud by se dále blížila k Islandu, piloti dostanou pokyn ke startu.

Gripeny v akci na Islandu.

Pětice českých gripenů na Islandu absolvovala 120 letů a 164 hodin.

,,Celkově bylo na Islandu sedm pilotů včetně mě jako velitele úkolového uskupení," dodává Tomaňa.

Šlo o páté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. Na Islandu, který nemá vlastní armádu, působili čeští piloti také loni a předloni. V letech 2009 a 2012 chránily gripeny vzdušný prostor pobaltských států.

České nadzvukové letectvo by se v rámci příští zahraniční mise mělo vrátit do Pobaltí, jehož vzdušný prostor by chránilo pravděpodobně v roce 2019.

Reklama

Doporučované