Hlavní obsah

Mise na Tchaj-wan odlétá v sobotu. Vystrčila podpořili kolegové ze světa

Miloš Vystrčil s částí senátorské a podnikatelské mise oznamuje detaily cesty na Tchaj-wan.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Mise předsedy Senátu na Tchaj-wan odletí s podporou desítek poslanců, senátorů a kongresmanů z celého světa. Nátlak Číny na něj zkritizovala i EU. Podnikatelé do Asie letí propagovat vojenské simulátory i recyklaci pneumatik.

Článek

Cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan podpořily desítky světových politiků, kteří podepsali prohlášení odsuzující tlak čínské strany vůči Vystrčilovi, jeho předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS) i českým firmám. Vystrčil spolu s podnikatelskou a akademickou misí na ostrovní stát odletí v sobotu.

Pod prohlášením jsou podepsaní europoslanci, členové německého Bundestagu, parlamentu Velké Británie, Kanady, Francie, Litvy, Slovenska, Estonska, Austrálie a připojeny jsou také podpisy tří členů amerického Kongresu. Jejich seznam na svém Twitteru zveřejnila slovenská eruoposlankyně a spoluautorka výzvy Miriam Lexmannová.

Z delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Čínou zároveň odešel dopis podobného znění čínskému velvyslanci při EU. Naopak Pražský Hrad ústy mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka vydal prohlášení nesouhlasné.

Delegace na Tchaj-wan odletí v sobotu. Kromě senátorů a akademiků bude její nezanedbatelnou část tvořit 36 podnikatelů z různých oborů, kteří chtějí načerpat tchajwanské know-how, ale zároveň si i najít nový trh pro odbyt svých výrobků nebo nápadů. „Česká ekonomika potřebuje nakopnout a restartovat se správným směrem. A Tchaj-wan je čtvrtá nejinovativnější ekonomika světa,“ uvedl předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Jako velkou příležitost vidí podnikatelskou misi Adam Bílek z firmy Circular Energy, která se zabývá například recyklací pneumatik. „Můžeme Tchaj-wanu ukázat technologii, která byla v Česku velmi zdokonalena,“ uvedl. Toho, že by cesta s sebou přinesla problémy pro jeho firmu na čínských trzích se neobává. „Ekologické problémy řeší celý svět a my se nebráníme žádné spolupráci.“

S Vystrčilem letí i lídr ve vojenských simulacích

Jejich produkty vypadají jako hezky naanimované počítačové střílečky. Avšak hodiny u nich netráví hráči, ale vojáci, hasiči či policisté. Česká firma Bohemia Interactive Simulations vyrábí vojenské simulace především pro armády NATO. Svůj produkt by rádi víc rozšířili i na Tchaj-wan, kde zatím mají jen jednotky uživatelů.

„Ve státech NATO projde výcvikem na našich simulátorech půl milionu vojáků ročně, na Tchaj-wanu jsou to jen jednotky kusů, především pro piloty nebo nějakou speciální jednotku. Myslíme si, že ten záběr může být širší,“ říká Petr Mácha z české pobočky firmy, která jen v Praze zaměstnává na 150 vývojářů.

Foto: Bohemia Interactive Simulations

Počítačová hra? Nikoliv, sofistikovaná vojenská simulace.

Jejich produkt vzešel ze světově úspěšné počítačové hry Operation Flashpoint, na jejíchž základech začal vznikat software pro armády, hasiče, policisty či záchranáře. „Vojákům umožní ještě před ostrým nasazením bezpečně trénovat. Ale náš software používají pro simulaci zásahů třeba i italští hasiči,“ říká Mácha.

Některé ozbrojené síly ho využívají i pro vlastní výzkum. Například britská armáda na něm testuje, kolik robotů má být s vojáky v jednotce. Jednotlivé armády si do simulátoru kupují vylepšení a výsledky pak společně sdílejí.

I proto nechávají čínské výhrůžky představitele firmy klidné. „Kdybychom poslali jeden kus našeho softwaru Číně nebo Rusku, už bychom neprodali nic v USA, jejichž armáda, pěchota a letectvo jsou našimi největšími zákazníky. Kromě této obchodní motivace je to však i o našem hodnotovém nastavení,“ dodal Mácha.

Cesta na Tchaj-wan má mít i několik dalších účelů. Kromě obchodní, vědecko-technické a kulturní spolupráce obou zemí se senátoři chtějí na Tchaj-wanu ptát i na jejich recept na zvládání koronavirové pandemie, jak zdravotnické, tak ekonomické. Dvacetimilionová země má totiž oproti Česku úplně minimální počty nakažených, ale také minimální dopady na ekonomiku.

„Mluví se o tchajwanském rouškovém zázraku. V zemi, která má kolem 22 milionů obyvatel a je 80 kilometrů od Číny, je asi 500 případů a 7 úmrtí za celou dobu, stalo se tam něco neuvěřitelného,“ uvedl předseda senátního zdravotnického výboru Lumír Kantor, který bude rovněž členem delegace.

„Oni dokázali zvládnout koronakrizi a zároveň jim nezačal klesat HDP. Zachovali si hospodářský růst. Je to obdivuhodná věc, jedna z věcí, na které bychom se měli ptát, protože u nás jsme za bezpečnostní opatření zaplatili deficitem 500 miliard korun,“ dodal Miloš Vystrčil.

Cesty se původně měla zúčastnit i Věra Kuberová, manželka tehdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), který chtěl na Tchaj-wan odletět letos v první polovině roku, avšak začátkem roku zemřel na infarkt.

Reklama

Doporučované