Hlavní obsah

Misi ryze ženské posádky na ISS zmařil nedostatek padnoucích skafandrů

NASA trápí nedostatek ženských skafandrů.Video: Youtube.com

 

Reklama

Na Mezinárodní vesmírné stanici mělo dojít poprvé v historii k operaci, kterou by provedly pouze ženy. Akci však zmařil nedostatek padnoucích ženských skafandrů.

Článek

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) na pátek naplánoval instalování nových baterií na Mezinárodní vesmírné stanici. Úkolu se měla poprvé v historii zhostit dvojice kosmonautek Christina Kochová a Anne McClainová. Informoval o tom web britského deníku The Guardian. V minulosti tyto mise prováděly pouze mužské nebo smíšené skupiny.

NASA ale v pondělí na tiskové konferenci informovala, že se původní plány změnily. Kvůli nedostatku padnoucích ženských skafandrů se výstupu může zúčastnit jen jedna z astronautek. McClainová si již v minulosti vyzkoušela, jaký vesmírný oblek jí padne. Do pátku se ale dva vhodné skafandry nestihnou vyrobit. Jediný skafandr, který je k dispozici, si na páteční misi oblékne Kochová.

Ven z vesmírné stanice tak půjde Kochová v doprovodu pánské společnosti. Stane se tak čtrnáctou ženou v historii, která se bude pohybovat v otevřeném vesmírném prostoru. McClainová se na vesmírný výstup znovu vydá až osmého dubna.

„Samozřejmě jsem moc zklamaná, že se v pátek neuskuteční ryze ženský vesmírný výstup,“ napsala na Twitteru Emily Lakdawallová z organizace The Planetary Society. „Naprosto ale chápu a oceňuji, když astronautka řekne, že by se v nepadnoucím obleku necítila bezpečně.“

První ženou, která se volně pohybovala ve vesmíru, byla před pětatřiceti lety sovětská kosmonautka Světlana Savická. Vesmír už v minulosti navštívilo více než pět set lidí, jen jedenáct procent z nich ale byly ženy.

Vyrábění padnoucích skafandrů je složité, protože člověk ve vesmíru vyroste. „Jsem o dva palce (přibližně pět centimetrů) vyšší,“ informovala McCainová 4. března na svém Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované