Hlavní obsah

Místo 3,5 roku vězení roční podmínka. Vlna kritiky proti nespravedlnosti Ustinovovi pomohla

Široce sdílené video ze zatýkání ukazuje, že Ustinov v době zatčení stál s telefonem v ruce a odpor strážcům pořádku nekladl.Video: Youtube.com/Oleg Kozlovsky

 

Reklama

Ruský soud dnes zrušil trest vězení ruskému herci Pavlu Ustinovovi, přičemž mu byl snížen na jeden rok podmíněně. Informovala o tom dnes agentura Ria Novosti. Jeho odsouzení za údajné zranění policisty při zatýkání během opozičního protestu 3. srpna v Moskvě vyvolalo ve veřejnosti vlnu pobouření. O propuštění po silné celospolečenské kritice požádala generální prokuratura.

Článek

Začínající herec byl v polovině září odsouzen na 3,5 roku do vězení. Třiadvacetiletý Ustinov byl několik dnů po rozsudku podmínečně propuštěn. Případ ale dál vyvolával silnou kritiku na adresu ruské justice a silových složek.

Ustinov uváděl, že se srpnové moskevské demonstrace proti vyřazení opozice z komunálních voleb nezúčastnil a že se na místě ocitl náhodou. Lidé se za něj postavili poté, co se na sociálních sítích rozšířilo autentické video, kde je vidět, že Ustinov policistu nenapadl, ale jen procházal kolem.

Za „velmi tvrdý trest” dokonce verdikt prvoinstančního soudu označil i policista, jehož Ustinov na demonstraci údajně napadl. Ten si měl stěžovat na vykloubené rameno.

Ustinova podpořily statisíce lidí

V centru Moskvy se v neděli na povolené manifestaci sešlo podle odhadu místní policie na 20 000 lidí, kteří demonstrovali za svobodu pro souzené účastníky letních protivládních protestů. V okolí Sacharovovy třídy, kde se demonstrace konala, platily už od rána dopravní uzavírky.

„Mějme víru ve svou sílu. Pokud ukážeme sílu, domůžeme se jejich propuštění,” řekl na demonstraci známý opoziční předák Alexej Navalnyj. „Jsem si jistý, že díky této manifestaci bude propuštěno více lidí,” citovala opozičního vůdce agentura Reuters.

Na podporu Ustinova, ale také dalších lidí odsouzených za napadení policistů při demonstracích v minulých týdnech, vystoupili představitelé médií, církevní hodnostáři, řada herců i televizních osobností. Online petici žádající jeho propuštění podepsaly statisíce lidí.

„I přes špatné počasí bylo dnes velmi důležité přijít, aby se projevila solidarita s těmi, kteří jsou ilegálně pronásledováni podvodníky, zloději a skutečnými maskovanými bandity. Jsem hrdá na každého, kdo byl dnes na Sacharovově! Nebudeme ustupovat a nevzdáváme se,“ napsala na Twitter advokátka blízká Navalému Ljubov Sobolová, kterou úřady odmítly zaregistrovat jako kandidátku do zářijových voleb do moskevského sněmu.

Negativní reakce i ze strany prokremelských činitelů

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová podle agentury RIA Novosti označila rozhodnutí soudu za spravedlivé a v případu vyzdvihla pozitivní roli generální prokuratury. Ta o propuštění zažádala s tím, že nerozporuje vinu odsouzeného, nýbrž „přílišnou přísnost” uděleného trestu.

Výzva k přehodnocení odsuzujícího rozsudku přišla i ze strany šéfredaktorky státem financované ruské televize RT Margarity Simoňjanové, která na Twitteru napsala: „Pokud se společnosti zdá, že se stalo nehorázné bezpráví, pak musí být okamžitě zastaveno, nebo se musí dokázat, že vše je spravedlivé. A dokázat to tak, aby tomu nebylo možné nevěřit.”

Soud nevzal důkazy v potaz

Ustinov byl odsouzen 16. září. Podle vyšetřovatelů na demonstraci vykřikoval slogany a při zatčení vzdoroval. Hercovu nevinu neprokázala ani videa z místa incidentu, která jasně ukazují, že k ničemu takovému nedošlo. Soud je totiž odmítl použít jako důkazní materiál, napsal nezávislý ruský server Meduza.

Protestní akce v Moskvě vyvolalo rozhodnutí městské a po odvolání i ústřední volební komise zamítnout kandidaturu více než 50 opozičních politiků pro komunální volby konané 8. září. Důvodem byly údajné formální nedostatky při shromažďování podpisů potřebných k registraci.

Na prvních dvou nepovolených akcích 27. července a 3. srpna bylo zatčeno přes 2000 lidí. Účast na povolené demonstraci z 10. srpna, považované za největší za zhruba osm let, dosáhla kolem 50 000 lidí. Nová vlna protestů od té doby ztratila velkou část své energie.

Reklama

Doporučované