Hlavní obsah

Místo akcií prodáte investorům vlastní „kryptomince“. Češi představili nové řešení pro firmy

Rozhovor s Richardem Watzkem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Původem český projekt Xixoio představil na čtvrteční krypto-bankovní konferenci řešení, které firmám umožní získat kapitál vydáním vlastní kryptoměny.

Článek

Konkrétně se jedná o řešení zvané IPCO, které už podle názvu kombinuje IPO a ICO. Tedy klasickou emisi akcií na burze a dnes módní vydávání vlastní kryptoměny. „Emitent zkrátka vymění za kapitál token, který reprezentuje formu digitálního kontraktu a je směnitelný na sekundárním trhu,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů Xixoio Richard Watzke.

Řešení je tak alternativou ke klasickým způsobům nabírání kapitálu, jako jsou emise akcií nebo bondů. Místo těchto certifikátů ale Xixoio firmě na míru vydá tokeny, tedy jakési „kryptomince“, prostřednictvím technologie decentralizované databáze známé jako blockchain. Zároveň zajišťuje i sekundární trh, na kterém se s tokeny obchoduje.

Podle něj je toto řešení flexibilnější a levnější než klasická regulovaná emise akcií a zároveň bezpečnější než samotné vydávání kryptoměny, tedy ICOs. „Rizikovost ICOs je obrovská, je tam velká podvodovost. Naše řešení IPCO používá regulatorní a bezpečnostní principy emisí cenných papírů,“ tvrdí Watzke.

Proč by měli investoři kupovat tokeny? Podle zakladatelů Xixoio z podobných důvodů jako dnes kupují akcie či dluhopisy: kvůli výnosu. Podle Watzkeho mohou být tokeny spjaté s firmou různými způsoby. Mohou být vázány přímo na akcie, a tak s sebou nést hlasovací práva. Mohou mít předem daný výnos, podobně jako dluhopisy.

„Nebo mohou být tokeny vázány na příjmy firmy. Výnos se potom investorovi generuje automaticky a ten nijak nezasahuje do chodu firmy. Pokud se mu její vývoj nelíbí, tak zkrátka tokeny na sekundárním trhu opět prodá bez toho, aby o tom musel s kýmkoli dalším komunikovat,“ říká Watzke.

Vydávání kryptoměn navázaných na firmy či projekty, tedy ICOs, je poslední dobou velmi populární. Server CoinDesk zaznamenal v loňském roce 343 ICOs v celkové hodnotě 5 miliard dolarů, kdežto v letošním dosud už 650 emisí za celkem 17 miliard dolarů. Projekt IOS skrze jednu emisi kryptotokenů získal letos v červnu přes 4 miliardy dolarů, messagingová služba Telegram potom 1,7 miliardy.

Kompletní rozhovor s Richardem Watzkem najdete ve videu v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované