Hlavní obsah

Dokázal, co nikdo před ním. Má mou velikou úctu, řekl Zeman, když odvolával Babiše

Živě z Pražského hradu: Babiš končí, střídá ho Pilný. Jakými slovy to prezident komentoval?Video: Petra Benešová

 

Reklama

Přetahovaná o křeslo ministra financí skončila. Prezident Zeman odvolal z funkce vicepremiéra a šéfa státní kasy Andreje Babiše. A na jeho místo jmenoval poslance ANO Ivana Pilného.

Článek

Pokud jde o vicepremiérskou funkci, tu bude za Babiše ve vládě zastávat ministr pro životní prostředí Richard Brabec.

Pusťte si přenos události ve studiu Seznam Zprávy. Děním vás provedla moderátorka Zuzana Hodková a šéfreportér Jindřich Šídlo.

Zeman dopředu řekl, že s nominací Pilného coby nástupce Andreje Babiše nemá problém. V úterý se spolu oba muži potkali a - jak se svěřil Pilný - atmosféra byla více než přátelská.

Úryvek ze schůzky dnes přidal i Zeman během slavnostního aktu. „Citoval jsem vám mnou obdivovaného prvního ministra financí Aloise Rašína, který měl nad svým psacím stolem vzadu nápis ‚Nic vám nedám‘. A kdykoli k němu přišla nějaká delegace, tak takhle ukázal palcem dozadu a delegace mlčky odešla. Skoro si myslím, že byste se mohl tímto příkladem inspirovat."

Vřelá slova pak věnoval končícímu Babišovi. 

„Chtěl bych vyjádřit velikou úctu a veliké poděkování odstupujícímu ministru financí Andreji Babišovi. Byl to člověk, který vykonal v čele Ministerstva financí práci, jež nedokázal nikdo před ním. Který dokázal dosáhnout výrazného rozpočtového přebytku, zlepšení výběru daní, snížení daňových úniků... A možná právě proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný, ze strany těch, kteří jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní."

Na závěr Zeman řekl, že pevně věří tomu, že se s Babišem v budoucnosti bude dál potkávat. „Minimálně na červencové poradě o rozpočtu v Lánech. A možná i někdy později," řekl ve zjevné narážce na podzimní sněmovní volby.

Jak to bylo?

Prezident během vládní krize sehrál s ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou vleklou partii, která pronikla až do světového tisku. To když se Miloš Zeman pokusil premiéra, který původně avizoval konec celé vlády, ztrapnit. A přijmout demisi, již Sobotka nepřinesl.

Zeman Babiše odvolat nechtěl, premiér mu to navrhl už před třemi týdny. Svůj záměr odstranit předsedu hnutí ANO z vlády zdůvodnil předseda ČSSD podezřením z obcházení daní nebo ovlivňování médií. Prezident odvolání odkládal, za což byl kritizován. Po dohodě koalice, že Babiše nahradí Pilný, Zeman s výměnou souhlasil.

Babiš se svým odchodem z vlády počítá, ale s jeho důvody nesouhlasí.

Záznam výbušné schůzky Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované